Izaberite stranicu

baku_azerbaijan_05 БАКУ, 9. октобар 2009. (Lachin Sultanova – APA) – Епископ Александар је одржао прес конференцију поводом 10. годишњице обнове Епархије Бакуа и Каспијске регије, извјештава АПА. Владика је говорио о историји ове Епархије.

Казао је да је било око 70 православних цркава у Азербејџану, од којих 17 у Бакуу када је Епархија основана. Али током Совјетских времена цркве су затворене, већина уништена, а приступ је допуштен 1944. Епископ је казао да је Епархија Бакуа и Каспијске регије обновљена 1998, а велику улогу у томе је имао Хејдар Алијев. (азербејџански политичар још из совјетског времена, а послије распада СССР предсједник Азербејџана 1993-2003. прим. прев.)

„Разне религије су одувијек постојале у Азербејџану, а није било међурелигијских конфликата“, рекао је он.

Напоменуо је да ниједна светиња није оскрнављена током тешке ситуације у земљи раних 90-тих прошлог вијека.

Владика Александар је рекао да Епархија има 22 парохије у 14 градова и 9 села, 5 малих храмова и манастир у Кизлијару.

Број особа које припадају цркви није познат. „Рачунајући да Руси, Украјинци, Бјелоруси, Грци и Грузини припадају Православној Цркви, има око 180.000 Православних у Азербејџану“, рекао је он.

Владика је казао да постоје три православна храма у Бакуу и додао да су у току разговори са челницима Бакуа за градњу нове цркве.

Одговорајући на питање о нетрадиционалним религијама Владика је одговорио да су и Хришћани и Муслимани забринути поводом тога.

„Црква прекоријева вјерника који мјењају своју религију“, рекао је он.

Извор: http://theorthodoxchurch.info/blog/news

Превео с енглеског: И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This