Select Page

ГАЛЕРИЈА

ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 11. октобра (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог Николе у Баошићима.

У архипастирској бесједи Владика је говорио о Светом свештеноисповједнику Кирилу Баошићком и Далматинском Цвјетковићу кога прослављамо «као великог свједока Христовог који је заорао заиста дубоку бразду у своме срцу и са благословом Божијим сијао сјеме које је уродило богатим плодом. Његов спомен се увијек изнова обнавља и у будућим ће временима бити још присутнији него што је био присутан у стопдесет година прије нас».

У току Свете литургије Владика је у ђаконски чин рукоположио Шпира Живковића, дипломираног теолога из Херцег Новог.

Након Свете литургије одржана је свечана академија посвећена Светом свештеноисповједнику Кирилу Цвјетковићу, како је и традиција последњих година.

Присутне је пригодним словом поздравио Владика Амфилохије који је молитвено изразио наду да ће се локално поштовање у свештеноисповједника Кирила у Митрополији у догледно вријеме претворити у опште црквено, те да ће он добити своје мјесто у календару празника као један од Светих угодника Божјих.

«Да се сјетимо Кирила Цвјетковића, који је примио благослов Светога Петра Цетињскога сусревши се са њим на Цетињу који га је упитио у Далмацију да прими свештенички чин. Он је то и учинио боравећи у Шибенику, у манастиру Крки», рекао је Владика Амфилохије.

Празничну бесједу о животу свештеноисповједника Кирила изговорио је др Горан Максимовић, професор Филолошког факултета у Нишу, који је уредник аутобиографије Светог свештеномућеника Кирила.

«Када о Кирилу Цвјетковићу говоримо као о значајној личности наше прошлости, онда га можемо посматрати и као једног од најзначајнијих српских писаца тога времена. Такав његов аутобиографски текст била је права ријеткост у то вријеме. Он је карактеристичан по томе што је изворни књижевни таленат», рекао је он.

У име парохије и Црквене општине баошићке присутнима се захвалио господин Дејан Камилић.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This