Izaberite stranicu
old-armenian-church

Порушена стара јерменска црква

ИСТАНБУЛ, 22. септембар 2009. – У турском граду Дијарбакир почела је изградња прве на свијету џамије посвећене Исусу Христу. Како саопштавају турски медији, на тај начин муслиманска општина хоће да направи корак добре воље ка представницама друге религије.

„Исус (Иса) се код нас и код хришћана поштује као пророк“, изјавио је одговорни за изградњу, Мустафа Узин: „Посветити Њему џамију је огромна радост за нас“. По ријечима муфтије општине, Абдулкерима Мелик-оглија, реакција друштва није била једногласна, али је ипак била већим дијелом позитивна. Муфтија је нагласио да се Иса помиње у Корану и зато ништа не смета да Му се посвети џамија.

Свештеник Сиријске православне цркве (нехалкидонске) у Дијарбакиру Јусуф Акбулат оцијенио је тај корак као „револуционарни“, истакавши да је то „први случај у историји да се џамија посвећује Исусу“. Протестантски пастор Ахмет Гјувенер је у тој изградњи видио гест толеранције према хришћанима.

У Дијарбакиру, који се налази на југо-истоку Анадолије, некада је постојала веома велика хришћанска заједница (Јерменске и Сиријске православне цркве). 1915.г. та општина је подвргнута жестоким мучењима и последњих година је практично ишчезла.

Сада у Турској постоји неколико џамија које носе име Иса, али оне нијесу посвећене Исусу Христу, него једном муслиманском свештеном лицу које носи то име.

http://www.blagovest-info.ru/index.php?ss=2&s=3&id=29818

Pin It on Pinterest

Share This