Izaberite stranicu

konfucije ПЕКИНГ, 28. септембар 2009. – Кина обиљежава 2560 година од рођења знаменитог философа Конфучија, саопштава агенција Синхуа.

Конфучијево учење је имало велики допринос у формирању кинеске психологије и породичних начела. Древнокинески философ формулисао је пет главних карактеристика срећног човјека. Хуманост, правичност, поштовање родитеља и владара, разборитост и искреност.

На свечансоти у његовом храму, у граду Цјујфу скупило се више од 10 хиљада људи, међу којима – његови директни потомци, тумачи његових радова и иностране дипломате.

Кулминациони моменат свечаности ће бити обнародовање новог породичног стабла Философа. Према последњим подацима, данас у свијету живи око 2 милиона Конфучијевих потомака. Није искључено да се тај списак умножава за пола: специјалисти сматрају да у свијету живи више од 3 милиона људи, повезаних рођачким везама са великим киниским мислиоцем, генеалошко стабло које има 88 покољења.

Сматра се да су свечаности у част мислиоца почеле да се спроводе годину дана након његове смрти. Послије проглашења Нове Кине свечаности су обновљене 1984. године, а 2007. године су добиле општедржавни статус.

http://www.sedmitza.ru/news/811017.html

Pin It on Pinterest

Share This