Izaberite stranicu

Baranov ТОМСК, 29. септембар 2009. – Руска влада прави грешку, указујући на државном нивоу финансијску подршку технологији вантјелесне оплодње, сматра вицепредсједник Руске академије медицинских наука, главни педијатар Министарства здравља Руске Федерације Александар Баранов.

„Данас смо суочени са неочекиваном појавом: на свијет је дошло врло много дјеце „из епрувете“. Чак су на нивоу владе, акушери излобирали финансијску подршку за вјештачку оплодњу, да тобоже на тај рачун могу ријешити демографски проблем у Русији. Ни говора!“, изјавио је А. Баранов 28. септембра на прес-конференцији у Томску.

Он је истакао да сагласно свјетској статистици, са рађањем дјеце посредством вантјелесне оплодње значајно расте ризик рођења дјетета са недостацима. Према подацима главног педијатра Русије, 75% дјеце рођених вантјелесном оплодњем су инвалиди.

„Говорио сам у Думи и рекао: ако ви повећавате финансирање те технологије, аутоматски морате обезбиједити новац и за пораст дјеце-инвалида“, казао је А. Баранов. По његовим ријечима, само у Русији, држава је издвојила новац за увођење дате технологије. „Свуда је она комерцијално остварена“, подвукао је он.

„Више од тога, Свјетска здравствена организација не препоручује увођење те технике. И наравно, немамо право да забранимо, али сматрам да држава прави грешку, указујући подршку тој технологији. Треба бити поштен. Ако знамо какве невоље то може донијети, обавезни смо да информишемо“, казао је А. Баранов, додавши да вантјелесна оплодња и здрављу жене наноси штету, стварајући велике количине хормона.

http://www.sedmitza.ru/news/812181.html

Pin It on Pinterest

Share This