Izaberite stranicu

29.Септембар 2009.г. - Св.Арх.Литургија - Манастир Св.Спиридона Чудотворца - Паштровска Гора

Св. Литургија - ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 29. септембра (Светигора прес) – Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос са свештенством Свету службу Божију у манастиру Светог Спиридона Чудотворца на Ограђеници на Паштровској гори о коме се стара братство манастира Подмаине.

«Ни мањега мјеста, ни мањега простора, ни више Светиња од Паштровске горе», рекао је Владика у литургијској проповиједи. «То је свједочанство да су овдје живјели људи од вјере и побожности, да су овдје живјели хришћани, православни Срби. Они су овдје хљеб свој мукотрпно стицали и хранили се, али у исто вријеме су знали да земаљски хљеб и земаљска храна није довољна за човјека. Знали су да човјек није само тијело, него и душа», казао је он.

29.Септембар 2009.г. - Освећење темеља храма Св.Стефана Дечанског - Паштровска Гора

Освећење - ГАЛЕРИЈА

Након литургије Владика је, такође на Паштровској гори, са домаћинима Паштровићима благословио и положио камен темељац за обнову храма Светог Краља Стефана Дечанског. Остатке храма Паштровићи су недавно рашчистили, јер су били урушени и претворени у гомилу камења.

«Има дјела која нијесу просто од људи и по људском надахнућу, него су по надахнућу Духа Светога Божјега», рекао је Митрополит Амфилохије након полагања камена темељца. «Осјећам да је и овај темељац за обнављање овога храма управо по Божјем надахнућу, јер по нашој уобичајеној људској логици нема никаквог смисла, нити користи, да се овдје обнавља ова грађевина. Међутим, људска логика је од данас до сјутра, а Божја је логика вјечна», рекао је Владика.

Потом су домаћини Паштровићи, заједно са породицама Тома и Васа Нуцуловића, који традиционално издижу на катуне Паштровске горе, иначе римокатолика из Улциња, за Митрополита и свештенство приредили свечани ручак.

Владика је вечерас у манастиру Рустово служио мало повечерје и у искушеничку одору обукао послушницу манастира Ивану.

29092009-Облачење нове послушнице Манастира Рустово«Наша сестра Ивана примила је ове Свете вечери квасац христољубља, квасац богољубља, квасац доживотног служења Христу Богу нашему и нека јој Бог подари да јој живот будући буде сагласан Христовоме имену и животу Светога Јована Крститеља и Претече Господњега, и да буде сагласан вољи Господа нашега», рекао је том приликом Владика Амфилохије.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This