Select Page

27.Септембар 2009.г. - Крстовдан - Св.Арх.Литургија - Манастир Острог - ГАЛЕРИЈА

Св. Литургија - ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 27. септембра (Светигора прес) – Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије и Епископи умировљени захумско-херцеговачки Господин Атанасије и диоклијски Господин Јован служили су јутрос, поводом празника Воздвижења Часног Крста Господњег Свету службу Божију у манастиру Острогу.

Сабраном вјерном народу ријечју архипастирске поуке обратио се умировљени Владика Атанасије (Јевтић).

Подсјећајући на ријечи Светог Иринеја Лионског да је човјек живи ходећи крст, Владика је казао да је то спасоносно. «Тиме човјек грли и обухвата сву Васељену, како је Говорио Свети Владика Николај Жички и Охридски. А таква је љубав Божја, каже апостол Павле у посланици Ефесцима», рекао је он.

«Свети Василије, који нас овдје окупља, је живо Божје чудо. Живи ходећи крст је Свети Василије, слава му и милост. Знате ли да он хода по српским православним земљама? Кад смо прије петнаестак година са Свјатјешим Патријархом и вашим Митрополитом овдје пресвлачили Свеца, видјели смо да су његове ципеле ходане. Свети Василије је, као и његов Господ, свуда присутан. Зато нас он овдје окупља и призива и зато да њега следујемо на том крстоликом и крстоносном путу који је пут васкрсења. И нема другог пута у васкрсење него крсног пута», поручио је Владика Атанасије.

«Кад су Господа проболи копљем, исцуреле су крв и вода. А знате ли шта је то, браћо и сестре? То је крштење и причешће – двије основне тајне којима се спасавамо. То је храна живота вјечнога», објаснио је Владика Атанасије.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This