Izaberite stranicu

IlarionМОСКВА, 17. август 2009. г. – Недавна посјета Украјини Патријарха московског и све Русије Кирила постала је „посебна страница“ у историји Руске православне цркве, сматра предсједник Одјела спољних црквених веза Московске патријаршије Архиепископ волоколамски Иларион (Алфејев).

У разговору са новинарима 16. августа, он је подијелио своје утиске о посјети Украјини, гдје је био у саставу патријарашке делегације, саопштава Благовест.инфо. По његовим ријечима, главни резултат посјете је у сљедећем: „Ми смо видјели да украјински народ у својој апсолутној већини не жели раздвајање од Руске цркве, не жели злогласну аутокефалност, о којој је било толико спекулација последњих година“.

„Људи хоће да очувају јединство Цркве, које је рођено у крстионици светога кнеза Владимира. Људи у Украјини су примили Његову Светост Патријарха Кирила као свог Патријарха“, истакао је Архиепископ.

У овакво мишљење су га убиједили десетине хиљада вјерника, који су дочекивали Патријарха у Кијеву, Источној и Западној Украјини. У Почајевској лаври било је око 50 хиљада вјерника. „То је било такво море људи да му се није видио крај.“

„Сви су они дошли са дубоком вјером, са дубоком љубављу према Цркви. Њихов живот свједочи о том чуду, које се свакодневно дешава у Цркви, када се хиљаде људи преображава, благодарећи дејству благодати Светога Духа“, казао је Архијереј у бесједи на Божанствној литургији у храму иконе Свих тужних радост, на Ординки.

По ријечима Архијереја посебан ентузијазам људи у Украјини, њихова пламена молитва оставили су незабораван утисак на све учеснике посјете.

http://www.pravoslavie.ru/news/31587.htm

Pin It on Pinterest

Share This