Select Page
Звучни запис

Звучни запис

28.Јул 2009.г. Св.Кирик и Јулита - Велика код Мурина - ГАЛЕРИЈА
28.Јул 2009.г. Велика код Мурина -ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 28. јула 2009. (Светигора прес)-Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије и Његово Преосвештенство Епископ Будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, уз саслужење свештенства, служили су јутрос, на празник Светих Кирика и Јулите, Свету Архијерејску Литургију у цркви посвећеној овим Светитељима на Велики код Мурина, поводом годишњице страдања Величана у другом свјетском рату.

У току Светог Богослужења сабранима се, ријечима архипастирске бесједе, обратио Преосвећени Владика Будимљанско-никшићки Г. Јоаникије рекавши да је данас велики дан, Света слава овог дана и Светих мученика Кирика и Јулите као и Светих Мученика Величких које Господ већ пројављује и чије благодатно заступништво већ осјећамо.
«Они су нас данас сабрали овдје, око ове прекрасне Светиње. Ваше Високопреосвештенство, Ви сте поднијели доста труда око ове Светиње, и знате како се она градила. Хвала Богу, Божјим благословом и трудом овог честитог народа и Вашим благословом, великим трудом и залагањем и помоћи, она је и саграђена. Када се црква саградила осјетили смо да треба да кренемо у ново дјело, да заправо наставило градњу цркве, да бисмо градећи ову Светињу овдје, саградили цркву у својим срцима, научили да волимо овај Свети храм, да се у њему Богу молимо и да га украшавамо, украшавајући тако своју душу и упијајући у своју душу и у своје срце свјетлост Божју».
Владика Јоаникије је заблагодарио Господу на сабору око ове дивне Светиње, на којој су се данас били сабрали, не само Величани и они који су родом одавде, већ и цијела Пивска долина у горњем току.
«На овај сабор сабрали су нас Свети мученици Велички. Као што је велики скуп и сабор данас на небесима са Светим мученицима Кириком и Јулитом и Светим мученицима Величким, тако је диван и овај сабор данас у Велици, и зато будимо сложни на молитви, будимо сложни када се Богу молимо и када идемо у Литију, да се не подвајамо, јер ако смо сложни на молитви, бићемо сложни и у свему другом», рекао је Владика Будимљанско-никшићки.
Владика је посебно изразио своју радост и захвалио Високопреосвећеном Митрополиту Амфилохију што је дошао данас на Велику, и што није жалио своје вријеме и поред свих обавеза које има као замјеник Његове Светости Патријарха Српског Г. Павла и тешког бремена службе Архиепископа Цетињског, да као духовни отац предводи ову Свету Службу да благослови и поучи вјерни народ сабран на Светом Богослужењу.

У архипастирској бесједи сабранима на Светој служби Божјој Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је цитирао Свето Јеванђеље, када Господ каже: Нема ученика већег од учитеља свога, ријеч коју Господ говори за Себе и за своје ученике и додаје: Ако Мене гонише и вас ће гонити, ако Мене убише и вас ће убијати, ако Мене омрзнуше и вас ће омрзнути.

«Ријеч Христова која се непрекидно, већ двије хиљаде година, испуњава и потврђује као истинита као што је истинита и она друга Његова ријеч: Благо вама ако вас прогоне и омрзну Имена Мога ради, радујте се и веселите јер ће бити велика награда ваша на небесима. Ове ријечи Јеванђелске, ријечи Христове, потврдиле су се на многим мјестима широм земаљског шара, потврдиле су се и на овим Светим душама које данас славимо, Светој мајци Јулити и њеном Светом чеду Кирику, који је од три године, ударен ногом од безбожника и бачен о земљу, убијен пред очима своје мајке, зато што је рекао гонитељу и начелнику безбожном, у вријеме цара Диоклецијана великог гонитеља цркве,(кога је наш народ запамтио као окрутног цара Дукљанина), «Ја сам Хришћанин». Те ријечи биле су довољне да убију њега а затим и његову мајку», рекао је Архиепископ Г. Амфилохије говорећи о Светитељима из четвртог вијека, које данас слави наша Света Црква а којима је посвећена црква на Велики.

Високопреосвећени Митрополит Амфилохије и Преосвећени Епископ Јоаникије служили су и парастос свим пострадалим Величанима у другом свјетском рату, а домаћин данашњег сабрања било је братство Вучетића.

С.К.

Pin It on Pinterest

Share This