Izaberite stranicu
7. јул 2009 - Бјелило-Доњи Заљут, Цуце; Освећење обновљене Цркве Св. Јована и Литургија

7. јул 2009 - Бјелило-Доњи Заљут, Цуце; Освећење обновљене Цркве Св. Јована и Литургија

ЦЕТИЊЕ. 07. јула (Светигора прес) – Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Високопреосвећени Господин Амфилохије данас је, поводом Ивањдана, са свештенством освештао обновљену Цркву Светог Јована Крститеља у селу Бјелило у Доњој Заљути у Цуцама и у њој служио Свету архијерејску литургију.

MDM2209

6. јул 2009 - Манастир Дуљево; Бденије и монашење

«Храмови се граде, обнављају и освећују, да би у њима ми и наше срце заблистали љепотом», казао је Владика у архипастирском слову вјерницима. «Неизбрисивом, вјечном, непролазном љепотом освећеном Духом Светим. Да би се ту учили закону Божјем, љубави према Богу живоме и истинитоме, да би се ту испуњавали врлина и живота и огња вјечнога, даровима бесмртности, бесмртног освећења и да би се ту учили да љубимо једни друге», рекао је он.

«Божја љубав према нама је прешла преко Голготе. Мјера Христовог распећа и Голготе је мјера Божанске љубави према човјеку, према човјечанству, према Божјој творевини. А та Његова мјера је и мјера наше љубави према Богу и једних према другима. Сведок те љубави је сваки храм, њен свједок треба да буде и свако људско срце и свако људско биће», објаснио је Владика Амфилохије.

Митрополит Амфилохије синоћ је у манастиру Дуљево служио свечано празнично бденије и замонашио искушеницу Босу давши јој монашко име Антонина.

«Одежда монашка је је, с једне стране, одежда покајања, а с друге стране, то је заиста одежда радости и весеља. И исцјељења од сваке туге и смутње које нападају људско срце и људски ум, људску душу. Без обзира у ком времену човјек живио и без обзира ком народу припадао, којим језиком човјек говорио. И савремени научници кажу да су смутња и туга једно од основних својстава савременог човјека. То је знала Црква од памтивијека, јер њено знање није људско знање него је Божје знање», рекао је том приликом Митрополит Амфилохије.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This