Select Page

SPDJ-2ПОДГОРИЦА, 16. јуна (Светигора прес) – Српско пјевачко друштво «Јединство» из Котора ове године слави 170-ту годишњицу постојања. Тим поводом данас је у Подгорици уприличена конференција за медије, на којој су говорили секретар СПД «Јединство» Драган Ђурчић, диригент хора СПД «Јединство» ђакон Михаило Лазаревић и предједник хора СПД «Јединство» јереј Немања Кривокапић.

Драган Ђурчић подсјетио је на историјски пут овог значајног културног удружења, са традицијом којом се мало која институција у Црној Гори може похвалити. «Друштво је основала група бокешких трговаца Срба 1839. године, али је оно откад постоји било отворено за припаднике свих вјера и нација које живе у Котору. Они су то учинили користећи законске могућености створене након Метерниховог апсолутизма у тадашњој Аустрији. Грађанско удруживање Аустрија је дозвољавала само на плану културе», рекао је он.

SPDJ«У Котору постоји Српски палац на тргу гдје су цркве Светог Луке и Светог Николе, велика зграда у којој је данас музичка школа. Српски палац је саграђен 1838. године као мјесто окупљања Срба. То је било вријеме националног уздизања, националног надахнућа и буђења. Ту је 1839. године настало Српско пјевачко друштво «Јединство», које је само годину дана млађе од панчевачкохг друштва, најстаријег у Аустро-Угарској царевини. Јужно од Саве и Дунава, најстарије је «Јединство», објаснио је он.

«То је било вријеме у којем су Срби и Хрвати заједнички дјеловали кроз славјанофилски корпус, али су Срби имали трговачку превласт у Котору. Зато је друштво – српско. Међутим у првом статуту Друштва пише да његовим чланом може постати сваки поштени и родољубиви грађанин. Појам поштења у статуту је дефинисан са десет Божјих заповијести а родољубље није, него се подразумијевало», нагласио је Ђурчић.

Иако је Друштво било пјевачко, у њему се у условима окупације под Аустријом водила национална политика, нарочито према тадашњој слободној Црној Гори. У тим условима оно је дјеловало у оквиру Буковинске, са сједиштем у Задру, а потом у оквиру Бококоторско-спичанске Православне Епархије чије сједиште је било у Котору. Поред пјевања, Друштво се под Аустријом бавило и свим врстама умјетничког живота. Тако је прва позоришна дружина на територији данашње Црне Горе основана у Котору.

Група појаца при цркви Светог Луке у Котору, који су те 1839. године ушли у прву пјевачку поставу, девет година раније је на Цетињу одговарала на заупокојеној литургију и опелу Митрополиту Петру Првом Петровићу Његошу, потоњем Светом Петру Цетињском. Доказ о томе је пресуда тадашњих аустријских власти грађанима Котора који су без дозволе ишли у Црну Гору. Ослобођени су тек пошто ду доказали да на Цетињу нијесу боравили у обавјештајној, него у чисто духовној мисији. Његови чланови су појали и на свим богослужењима у Котору којима је присуствовао Митрополит Петар Други Петровић Његош. «Јединство» је имало свој оркестар и своју тзв. српску грађанску музику. Имало је и соколско друштво, српску радничку задругу, српске фондационе школе итд.

Име «Јединство» је последица реакције групе људи на неслогу која се појавила међу члановима. Онда су се они на тридесетогодишњицу друштва 1869. заклели у Светога Саву, узели име Српско пјевачко друштво «Јединство» и за крсну славу узели Светога Саву. 1889. године Друштво је поводом педесетогодишњице постојања добило своју химну. На текст протојереја Јована Сундечића, каснијег секретара књаза Николе Петровића, оно је те године у Загребу на ћирилици издало ту композицију. Тада је записано да је «мушке гласове сложио» композитор «Дионизије племенити сан Ђорђо».

Друштво је дјеловало на ширем простору, све до Дубровника, и нарочито у Црној Гори, тј. на Цетињу. 1870. године «Јединство» је уочи Петровдана, на позив књаза Николе, као оду књазу отпјевало Сундечићеву пјесму «Убавој нам Црној Гори» коју је компоновао диригент Антун Шулц. На основу великог књажевог задовољства, Шулц је награђен са 200 дуката, а композиција је постала црногорска химна. Она се, стоји записано у хроници друштва, «пјевала као државна до срећног уједињења». Књаз је потом дао да се штампа збирка пјесама «Србобранке» члана друштва Риста Милића поријеклом из Бајица, на основу које је Јелисавета Поповић, прва Српскиња композитор, објавила читав низ композиција. «Јединство» је пјевало и на крунисању књаза Данила, као и на вјеридби књегиње Зорке и принца Петра Карађорђевића.

Распадом Аустро-Угарске монархије и стварањем Краљевине СХС наступило је тзв. златно доба у развоју друштва, а након 1945. године «Јединство» је своју активност све до 1994. године свело на појања на богослужењима у которској цркви Светог Николе. 1994. оно је обновило свој рад и отада се враћају сви његови садржаји из времена између првог и другог свјетског рата. Оно данас учествује на бројним смотрама хорског пјевања, не само на простору бивше Југославије него и на ширим европским просторима.

Драган Ђурчић се осврнуо и на данашње честе медијске злоупотребе имена друштва. «Многи злоупотребљавају наше име, јер не желе да кажу српско пјевачко друштво, па га некад зову которско пјевачко друштво и слично. То је за нас злоупотреба која нас подсјећа на период италијанске окупације када је сваки Петар морао бити Пјетро, Јован – Ђовани, свака Мирослава – Паћеглорија, а свака Вјера – Креденца. Ми не волимо кад нам мијењају име. Без обзира колико то некоме било популарно или не, ми ћемо и даље бити Српско пјевачко друштво «Јединство». И пјеваћемо, како каже наш стари слоган, пјесмом срцу – срцем роду», поручио је он.

Централна прослава јубилеја 170 година постојања друштва је планирана за јесен у Котору. Тада ће се у цркви Светог Николе окупити не само чланови друштва веч и бројни братски хорови. Но, обиљежавање јубилеја траје од почетка године серијом концерата и других манифестација. Приређени су концерти у Тивту, Херцег-Новом и Никшићу, а на реду је велики концерт у Подгорици, на Петровдан, 12, јула. «Јединство» ће у августу, у оквиру манифестације «Град – театар» приредити концерт и у Будви, као и на Цетињу и још једном у Херцег-Новом.

Током љета наступаће у Грчкој, на острву Хидра код Атине. Средином септембра серијом концерата представиће се и љубитељима хорског пјевања у Бечу и Братислави. С тих наступа биће објављен њихов нови, трећи по реду компакт-диск. У плану су још и концерти у Дубровнику, Загребу, Љубљани и Марибору. 25. јула у Котору ће у част јубилеја «Јединства» гостовати КУД «Коло» из Београда.

С.Ж./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This