Izaberite stranicu

ЦЕТИЊЕ, 07. јуна (Светигора прес) – Црква Свете Тројице на Румији прославила је своју храмовску славу, празник Силаска Светог Духа на апостоле.

Свету службу Божију у њој су ноћас служили настојатељ манастира Врањина јеромонах Петар (Драгојловић) и парох барски јереј Јован Пламенац.

«Још у древна времена Бог је откривао Своје лице онолико колико су људи могли понијети», рекао је у пастирској бесједи отац Петар (Драгојловић). «На Синају се Он открио као огањ. Тако свједочи Свето Писмо. Бог наш је огањ љубави Божанске, огањ свјетлости Божанске који грије, просвјетљава и преображава наша срца и наше душе и који нас васкрсава из свих смрти», казао је он.

«Тада је наговијештена она тајна која ће се открити доласком Самога Спаситеља Његовим оваплоћењем, страдањем, Његовим славним Васкрсењем и Вазнесењем, Његовим обећањем да ће дати Цркви Божјој, апостолима – Духа Светога и да га чекају заједно. И он се јавио у виду огњених језика на данашњи дан и апостолима а преко њих и читавој Цркви Божијој даровао сву пуноћу», објаснио је отац Петар.

«Дух Божји се не даје на мјеру него у пуноћи. Таквим се дао апостолима, као што се и данас даје свима нама који стојимо на Гори Светој и чврсто се у нашим срцима држимо ногу Господњих. Славећи рођендан Цркве, ми се заједно са апостолима радујемо радошћу огња Божанске љубави», поручио је он.

Синоћ је на Румију изашла литија с крстом Светог Јована Владимира који по вјековној традицији чува породица Андровића. У литији је било 7- 8 млађих чланова породице Андровић. На Румију је ове године изашло око стотинак вјерника, упркос јаком вјетру и хладноћи.

По повратку с литургије у раним јутарњим часовима вјерници су срели которске планинаре који су се запутили врху планине и цркви Свете Тројице.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This