Izaberite stranicu

28.Мај 2009.г. - Вазнесење Господње - Спасовдан - топла, Херцег Нови - ГАЛЕРИЈА

28.Мај 2009.г. - Вазнесење Господње - Спасовдан - Топла, Херцег Нови - ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 28 маја (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас, поводом празника Вазнесења Господњег, Свету службу Божију у цркви Светог Спаса на Топлој код Херцег-Новог.

«Христово Рођење, Васкрсење и Вазнесење је обасјало Европу и свијет», рекао је Владика у архипастирској бесједи вјерницима. «На том опиту, на тој радости почива Црква Божија, то је оно што јесте Црква Божја. То нас је сабрало око овог великог и светог догађаја. То је оно без чега нема будућности овоме свијету», казао је он.

«Само ако се Европа, у коју ми хоћемо да се интегришемо, врати тој радости коју само Бог даје роду људскоме – само та Европа има смисла. А онда има смисла и наша интеграција о којој данас говоримо. Али, интегрисати се у Европу, која је све више Европа без Бога, Европа против Бога, чији устав избјегава да запише да се она темељи на хришћанским вриједностима, то значи губити свој компас, свој мир духовни, свој смисао, значи одрећи се свега онога на чему је саграђено све што јесмо и што имамо кроз нашу историју», поручио је Митрополит Амфилохије.

«Ако уласком у Европу изгубимо осјећање за живо присуство Божје у свакидашњем животу, у нашим људским дјелима, онда ни сами себи не требамо, онда нам не треба ни Европа. Онда ћемо личити на слијепце који падају у исту јаму», подвукао је он.

«Радујмо се овом великом догађају Светог Вазнесења и припремајмо се да примимо огањ са небеса, огањ који су примили на гори Сионској први Христови ученици, обасјани Његовом вјечном свјетлошћу Оца и Сина и Духа Светога», закључио је Архиепископ цетињски.

У току литургије пререзан је славски колач, а онда су услиједили литија и традиционално бокешко благосиљање крстом.

Светом Литургијом и сабрањем је обиљежена и 300-годишњица од почетка изградње овога Храма (1709) – полагања камена темељца од стране тадашњег Епископа далматинског Саватија (Љубибратића).

Данашњем сабрању присуствовао је предсједник Општине Херцег Нови г. Дејан Мандић са сарадницима.

Приређен је и славски ручак у обновљеној епархијској резиденцији Епископа далматинског Саватија.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This