Izaberite stranicu

ЦЕТИЊЕ, 08. мај (Светигора прес) – На Цетињу је данас, уз присуство министра културе, спорта и медија у Влади Црне Горе Бранислава Мићуновића, одржана јавна расправа о нацрту Менаџмент плана о очувању историјског језгра Цетиња.

Ректор Богословије Светог Петра Цетињског протојереј Гојко Перовић похвалио је у име Митрополије бригу Владе Црне Горе «према овом граду видљиву у овом нацрту, покретање расправе и дијалога и чињеницу да смо се овако различити сабрали у овом броју око једне теме која нас подједнако брине».

«Како је могуће да магистар архимандрит Лука (Анић), игуман Цетињског манастира не буде укључен у састав радне групе која је припремала овај документ, ако се каже да је критеријум за оснивање радне групе био да се представници власника и корисника културне баштине историјског језгра укључе. Како је то могуће, ако је отац Лука једини историчар умјетности који је већ петнаест година игуман Цетињског манастира», питао је отац Гојко.

«Сматрам, такође, крајње непримјереним политичке квалификације у погледу неких историјских збивања из деведесетих година када је у питању овај документ», рекао је он.

Он је замјерио што се у документу не каже да се у цркви на Ћипуру не налазе само гробови краља Николе и краљице Милене већ и гроб Ивана Црнојевића чије земне остатке држава већ годинама сели од једног до другог цетињског подрума.

«Исто тако, мислим да свака баба у Доњем крају зна за предање о првом цетињском становнику Ивану Боројевићу Старовлаху које историјска наука није потврдила, али ни демантовала. То предање овдје такође није поменуто, иако га зна сваки Цетињанин. Такође, нигдје се не каже да су свима знане три светиње стотину педесет година биле у посједништву Православне Цркве, а само због тога су 1978. године и враћене тој истој Цркви», подсјетио је отац Гојко.

«Већ и представници римокатоличке вјере и представници Малтешких витезова кажу да тзв. Плава капела у којој се налази икона Богородице Филеримосе не омогућава пристојну молитву и те њихове примједбе су стигле и до предсједника државе. И коначно, говори се о потенцијалима историјског језгра Цетиња, а да се ниједном ријечју не помиње активни богослужбени живот Православне Цркве на Цетињу. А каже се да је активан богослужбени живот Римокатоличке Цркве», примијетио је протојереј Гојко Перовић.

Протојереј Велибор Џомић је казао да је недопустиво да један стратешки документ из области културе и унутрашње политике једне земље настаје као плод испуњавања финансијске обавезе из уговора са Министарством спољних послова друге државе, а у овом случају ради се о Италији, што нимало није случајно управо због мјеста и светиња о којима се управљачки план доноси.

«Нејасно је зашто уговор који је, по признању Министарства културе Црне Горе као извршиоца уговорне обавезе у својој држави и то према Министарству иностраних послова Италије, није објављен у цјелости него су објављена само два пасуса. Због којих разлога је јавност ускраћена за те информације”, упитао је он.

«Из предложеног Нацрта управљачког плана „Историјског језгра Цетиња“ не можемо да сазнамо да ли је прво закључен уговор са Министарством спољних послова Италије, па је тек онда Влада Црне Горе донијела закључке у којима је усвојен Предлог за израду управљачког плана Историјског језгра Цетиња», нагласио је отац Велибор.

«Правно је недопустиво, а није ни добро да се један овакав стратешки документ о Цетињу доноси обрнутим анти-правним редослиједом. Подсјећања ради, Министарство културе, а ни Влада Црне Горе нису испунили уставне и законске обавезе које, по природи ствари, претходе овом питању. Влада Црне Горе још увијек није усвојила Национални програм у култури као најважнији стратешки документ који прописују чл. 7 и 8 Закона о култури Црне Горе. Није донијет ни Закон о културним добрима, чији се Нацрт налази у фази јавне расправе и чија се јавна расправа завршава двије недјеље након завршетка расправе о Нацрту менаџмент плана о Историјском језгру Цетиња. У току је, као што је познато, израда и других важних закона који ће се, по природи ствари, тицати Цетиња – Закон о музејској дјелатности, Закон о архивској дјелатности, Закон о библиотечкој дјелатности. Отуда доношење Нацрта овог управљачког плана у овом тренутку и на овакав начин отвара друга и бројна питања», објаснио је отац Велибор Џомић.

Примијетивши да се категорија «историјског језгра» нигдје не спомиње у нацрту закона о културним добрима, он сматра да је споран и сам назив документа, јер фаворизује страну ријеч «менаџмент» на рачун домаже «управљање».

«Врхунац одсуства правне логике, правне и законске утемељености Нацрта овог управљачког документа види се на стр. 101 гдје се каже да „постојећи правни оквир заштите у основном закону не пружа довољно правних механизама за адекватну заштиту и није усклађен са системским законима, који су касније донијети и усклађени са европским прописима. Такође, постојећи закон не препознаје културни пејзаж, традиционалне градске тргове и историјске зелене површине и паркове“. На овај начин се дошло до небивале и до сада невиђене могућности да се један важећи закон из области културе и заштите споменика културе, који је легално и легитимно усвојен у Скупштини Црне Горе, мијења и „поправља“ менаџмент-управљачким планом и то на основу Владиног закључка као јединог „правног основа“ . Познато је да Влада по Уставу Црне Горе нема право да актима ниже правне снаге „поправља и дотјерује“ законе него је дужна да их спроводи сходно ст. 2 чл. 100 Устава Црне Горе. Оваква неправна методологија данас не постоји ни у једној држави Европске уније, а да не говоримо о томе колико демонстрирана пракса нацрта документа о коме говоримо не кореспондира са начелом законитости», рекао је отац Велибор.

“Ово је први случај да се, и поред постојања устава и закона, влада незаконитим документима са правно непостојећим категоријама и то преко управљачких планова тако да се данас може говорити о амбицији Владе да, мимо и поред важећег устава и закона, влада и управља управљачким плановима», сматра он.

«Сматрам да се од овог пројекта, без обзира на обавезе према финансијерима и наручиоцима овог документа, у овом тренутку треба одустати. Након тога, требало би најприје припремити правну основу доношењем нових закона из области културе и националног програма у кутури, па тек онда образовати ширу радну групу за припрему квалитетног документа о заштити културно-историјских добара у Цетињу, повести најширу могућу расправу и тек онда приступити његовом усвајању. Уколико се поступи другачије, документ који је донијет о правно непостојећој категорији и на начин који није прописан законом мораће да буде поништен на Уставном суду Црне Горе. О посљедицама таквог чина надам се да није потребно говорити», поручио је отац Велибор Џомић.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This