Izaberite stranicu
30. април 2009; Црква св. Ђорђа-Подгорица, Парастос за пострадале у нуклеарној катасрофи у Чернобиљу

30. април 2009; Црква св. Ђорђа-Подгорица, Парастос за пострадале у нуклеарној катастрофи у Чернобиљу - ГАЛЕРИЈА

Подгорица, 1. мај (Светигорапрес) – Јуче, 30. априла. 2009 у Цркви св. Ђорђа у Подгорици служен је парастос за пострадале од посљедица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу у организацији Амбасаде Украјине у Црној Гори и Митрополије Црногорско-приморске.

Парастос је служио Преосвећени Епископ диоклијски Г. Јован, игуман манастира Острог и викарни Епископ Високопреосвећеног Митрополита Црногорско-приморског Г. Амфилохија са свештенством подгоричког архијерејског намјесништва.

Поред делегације Амбасаде Украјине у Подгорици на челу са Амбасадарком Украјине Њ.Е. гђом Оксаном Сљусаренко, молитви за несрећно страдале присуствовали су Њ.Е. Амбасадор Руске Федерације г. Јаков Герасимов, Амбасадор Републике Аустрије г. Флориан Рауниг, Амбасадор Републике Србије г. Зоран Лутовац, представник Амбасаде Републике Грчке, гђа Соња Томовић-Шундић као представница Предсједника Црне Горе, представници Министарства иностраних послова Црне Горе и појединих политичких партија.

Преосвећени Владика Јован је, у својој бесједи, подсјетио на одговорност човјека према творевини Божјој и потребу да човјек са мјером и у складу са њеним законитостима користи природна богатства којима је Бог обдарио творевину.

Чернобиљска катастрофа је највећа еколошка катастрофа у историји нуклеарне енергије и десила се 26. априла 1986.г. у нуклеарној централи недалеко од града Чернобиља у Украјини (тада саставни дио СССР). Од непосредних посљедица експлозије умрло је тридесет људи, евакуисано је око 200.000 људи, а посљедице радијације до данас узрокују повећани број обољења од рака у тамошњем окружењу, нарочито међу дјецом.

И.Б.

Pin It on Pinterest

Share This