Select Page

Књига Свети Василије Острошки Чудотворац и Исцјелитељ

Књига Свети Василије Острошки Чудотворац и Исцјелитељ

У издању ИИУ “СВЕТИГОРА“,  ових дана, је изашла из штампе монографија о Светом Василију Острошком, као седма књига у едицији „Светитељи“. Штампана у пуном колору, на луксузном папиру и у тиражу од сто хиљада примерака, заједно са претходним издањима из ове едиције, чини заиста импозантан, и за наше прилике просто невероватан, број од пола милиона књига, које су обогатиле  наше домове уносећи у њих светлост Христове науке и на најлепши могући начин везујући нас, савремене људе, за   наше Светитеље, наше славе и обичаје, наше претке и свеукупну православну- светосавску традицију и духовност.
Рађена мозаички, са пуно детаља и преко одабраних текстова о Светом Василију и о времену  пре и после земаљског живота његовог, књига истиче и сву сложеност и муку српског националног хода кроз историју, чија се  многозначност и борба да се опстане и  остане “свој и на своме“ прелама на најдубљи и најочигледнији начин кроз личност и делање великог острошког испосника и Божијег угодника Светог Василија, за кога је речено да ће бити „огледало земље српске о послетку дана“. Огромна је љубав народна према Светом Василију, о чему сведоче исповести о разним исцељењима и утехама људи који су, и ван рационалних очекивања, добили помоћ од Чудотворца и Исцелитеља Василија, ако су му се са вером и љубављу обратили. Потресне су у својој величанственој лепоти фотографије верника и поклоника, који као непрекидна река, погружено, често и босоноги по оштром камењу, са дубоким поштовањем и вером, по дану и по  ноћи, стари и млади, здрави и болесни, приступају Светитељевим Моштима.
Поред Уводног слова са пастирским беседама митрополита Амфилохија и владике Јована, књига има још девет поглавља: Свијет старог и новог Адама, Из свештене историје народа српског, Из старих српских љетописа, Животопис Светог Василија, Молитвословља Светом Василију, Изабрана чуда Светог Василија, Острошки манастир Пресвете Богомајке, Свети Василије и манастир Острог у народном предању и записима и Цркве посвећене Светом Василију Острошком.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ У БЕОГРАДСКОМ „МЕДИЈА ЦЕНТРУ“

На представљању ове књиге, одржаном 29. априла 2009. у београдском „Медија центру“, су говорили Митрополит Црногорско- приморски г. Амфилохије (Радовић), игуман манастира Острога епископ Диоклијски г. Јован (Пурић), jедан од уредника Вечерњих новости  г. Станко Бацковић и књижевник г. Драган Лакићевић.
У своме слову о књизи и личности Св. Василија митрополит Амфилохије је, поред осталог, истакао: „Људи увијек другачији оду него што дођу у Острог, зато што се ту осјећа дјејство благодати, која им враћа наду и радост… У књизи је на благословен начин приказана личност овога Светитеља, у слици, ријечи и догађајима….Нико у српском народу не може, без икаквих промоција и пропаганде, сабрати толико људи као што то чини Свети Василије, већ вјековима…“ Епископ Диоклијски, г. Јован, представљајући књигу, рекао је, између осталога, да је ова монографија „књига која говори о озбиљности, мјери и умјетничком укусу, са јасним циљем да се истакне доброта, истина и лепота, обједињени у култу Острошког Светитеља“. За књижевника Драгана Лакићевића ова књиге је „читанка о Св. Василију Острошком, као о личности коју је Бог нарочито изабрао и послао да се јави у српском народу у тешком историјском времену“ и чијим је „чудесним деловањем Острог постао једно од средишта вјере и културе српског народа“.

Pin It on Pinterest

Share This