Izaberite stranicu

25.Април 2009.г. Љешевићи, Грбаљ - Освећење Цркве - ГАЛЕРИЈА

25.Април 2009.г. Љешевићи, Грбаљ - Освећење Цркве - ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 26. априла (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије освештао је јуче обновљену цркву Светог великомученика Георгија у грбаљском селу Љешевићи и у њој служио Свету архијерејску литургију.

«Од радионице смрти, какви су сви људски гробови били до Њега, Христос их је претворио у радионицу живота», рекао је Владика у архипастирској бесједи бројним вјерницима сабраним на литургији. «Отуда ми хришћани, будући Његови свједоци, смо уствари свједоци бесмртног, вјечног, непролазног људског достојанства. Јер кроз Њега и у Њему човјек постаје бесмртно и вјечно биће», рекао је он.

«Ми смо створени ради вјечности, а не ради пролазности, тако да се увијек изнова, попут Великомученика косовског Лазара Грбљанина, опредјељујемо за оно што је вјечно и непролазно, знајући да је земаљско за малена царство, и да су људи који полажу наде само на оно што је земаљско већ самим тим у кризи, кризи бића, душе, ума, срца. А то се онда преноси на људске односе и на творевину Божју», рекао је Митрополит Амфилохије.

«За нас остаје вјерност, оно што је вјечно и непролазно, што нам се јавило и открило у Христу Господу, васкрсломе из мртвих. Ми се Њему јединоме клањамо и једино вјерујемо у вјечни и непролазни живот, знајући да је земаљско за малена царств, а небеско увјек и довјека. Сад оптужују наш народ како је он народ некаквог небеског царства. Па сигурно, нијесмо црви и мрави, нијесмо гуштери… Ми смо бића створена по Лику Бога Небескога. На земљи се рађамо, али је наше царство вјечнои непролазно, Божје царство које преображава и земљу и земаљска царства и људске душе», поручио је Митрополит Црногорско-приморски.

25.Април 2009.г - Црква Св.Јована Богослова - Трешњице, Грбаљ - ГАЛЕРИЈА

25.Април 2009.г - Црква Св.Јована Богослова - Трешњице, Грбаљ - ГАЛЕРИЈА

25.Април 2009.г. Црква Св.Илије, Загора, Грбаљ - ГАЛЕРИЈА

25.Април 2009.г. Црква Св.Илије, Загора, Грбаљ - ГАЛЕРИЈА

Архиепископ Амфилохије потом је обишао доњегрбаљске цркве у обнови посвећене Светом Јовану Богослову у Трешњицама и Светог Илије у Загори.

Вечерњу службу Владика Амфилохије синоћ је служио у цркви Светог Теодора Ушакова у Херцег-Новом. За пјевницом су били ђаци Призренске богословије Светих Кирила и Метохија која се налази у изгнанству у Нишу, који се налазе на поклоничком путовању и посјети Светињама у Митрополији Црногорско, приморској, а служби су присуствовали руски амбасадор у Подгорици Јаков Герасимов, градоначелник Херцег-Новог Дејан Мандић, предсједник херцегновског Друштва српско-руског пријатељства Александар Бељаков и група свештеника и вјерника из Требиња.

Говорећи о великом и страшном чуду Христовог Васкрсења, Владика Амфилохије је рекао да је и храм Светог Теодора Ушакова, који је изграђен на руском белогардејском гробљу, свједок тог чуда.

25.Април 2009.г. Црква Св.Теодора Ушакова, Херцег Нови - Свечана Вечерња - ГАЛЕРИЈА

25.Април 2009.г. Црква Св.Теодора Ушакова, Херцег Нови - Свечана Вечерња - ГАЛЕРИЈА

«Ко је могао вјеровати да ће послије толико вјекова овдје бити подигнут храм посвећен праведном руском адмиралу Теодору Ушакову? Признајем, ја нијесам вјеровао. Али оно што је људима немогуће Богу је могуће», рекао је он.

Подсјетивши да је храм никао из пропасти, немоћи и крсног страдања некада моћног руског царства, Владика је додао: «Ево чуда, Русија се пробудила, стигла овдје, сјетила се својих прогнаника и праведног Теодора Ушакова. Ми је подсјетили а она се сјетила. И – ево нас у храму Теодора Ушакова».

«И сад ми реците: је ли то велико чудо», запитао се Владика Амфилохије. «Зар није чудесно сјеме вјере Христове и васкрсење Русије од Москве до Владивостока? Храм овај је свједочанство Голготе, али и свједочанство Васкрсења», закључио је Митрополит Амфилохије.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This