Izaberite stranicu

svetigora-189-190Након вишенедјељног Великог поста, у освит највећег хришћанског празника- Васкрса дочекали смо двоброј образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске Светигора. Посланицом Његове Светости Патријарха српског гоподина Павла духовним чедима Српске цркве отворен је низ чланака који су посвећени радости Васкрса. Тајну празника разоткрива свети владика Николај Жички бесједом Христос је васкрсао себе ради нас, а тајну васкрслога Христа објашњава презвитер Борис Бобринскиј. То је тајна коју су посведочила све четири јеванђелиста. Своје редове тој тематици посветила је презвитера Ивана Јовановић.
Кад узмете часопис у руке видјећете и осјетити шаренило Васкрса, иако текстови који су директно посвећени Празнику над празницима нијесу систематизовани у смислу поређаности већ су посијани свуда по часопису, тако да се Васкерс осјећа на свакој страници, чију свеприсутност употпуњавају илистрације. Наћи ћете текстове као што су Монаштво у свијетлу Христовог васкрсења, затим О дочеку Васкрса у Русији. А на последњим страницама часописа најмлађи су оставили своје записе и цртеже посвећене овом Благдану.
7. априла на Благовијести напунило се 30 година од упокојења знаменитог српског и васељенског православног светитеља и просветитеља – светог Јустина Поповића. Тим поводом објављена је његова надахнута бесједа Богомајка сверадост наша која говори управо о Благовијестима. О Благовијестима, тачније Химни Богородице, која у суштини својој и јесте та блага вијест читате редове јерођакона Доситеја Хиландарца.
А Светигора своју благу вијест, углавном, преноси мирјанима. Више текстова је посвећено породици и мирском животу: од практичног чланка О избору брачног друга, преко предавања угледног професора Лисеца, које говори о разлозима против контрацепције и чедоморства, па до примјера из живота једне америчке православне породице – Сви смо једна породица у Христу. Наћи ћете текстове о искушењима савременог доба – наркоманији, магији; текст из медицине који је посвећен љековитости чајева.
Кроз хронике читаоци ће опширно бити упознати са актуелним дешавањима у православном свијету, Помијесним црквама и отачаственој Цркви. Једна од тих актуелности је сусрет новоизабраног руског Патријарха Кирила са делегацијом Српске православне цркве и предсједника Русије Д. Медведева са Архиепископом цетињским, Митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем почетком фебруара ове године у Москви. У том блоку можете прочитати и писмо које је Свјатјејши Патријарх руски Кирил упутио Његовој Светости Патријарху српском господину Павлу, поводом десет година од НАТО агресије и пет година од погрома на Србе на Космету.
На осамдесет и више страница могу се наћи и прикази, поезија (у овом броју су заступљени стихови Гара Јовановића), репортаже, свједочанства, чудеса, бесједе, чланци из богословља, чланци о језику и многи други. Како и приличи, нови број Светигоре је Празник над празницима дочекао богато и садржајно.

С.Живковић

Pin It on Pinterest

Share This