Select Page

29.Март 2009.г. Манастир Дајбабе код Подгорице - ГАЛЕРИЈА

29.Март 2009.г. Манастир Дајбабе код Подгорице - ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 29. марта (Светигора прес) – Светом архијерејском литургијом, коју је служио Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије са свештенством, и резањем славског колача данас је у манастиру Дајбабе код Подгорице прослављен празник преподобног Симеона Дајбабског.
Митрополит Амфилохије је у архипастирској бесједи подсјетио како је 1937. године тадашњи професор Београдског универзитета, а данашњи светионик Цркве Васељенске отац Јустин Ћелијски посјетио манастир Дајбабе. «Тада се он сусрео са старцем Симеоном Дајбабским. Послије тог сусрета отац Јустин је оставио два своја записа о старцу Симеону. Ријетко кад је неко записао такве благодатне, прозорљиве ријечи о некоме, као што је отац Јустин записао о оцу Симеону», рекао је он.
«У том запису отац Јустин назива старца Симеона ‘непогрешивом савјешћу Црне Горе’, додајући да су Светитељи савјест свакога народа и сваке државе и да народ и држава који немају Светаца немају очију окренутих према набесима и вјечном људском достојанству. Он је био сав дирнут тим сусретом. Очевидно, Светитељ божји препознао је Светитеља. И обадвојица су се обрадовали том сусрету. Као што се обрадовале Света Богородица и Јелисавета када су се среле у Горњем крају. И као што су се обрадовали два ученика Христова на путу за Емаус кад им се Господ јавио и разговарао са њима, па на крају, када се удаљио од њих, рекли су: није ли нам срце горело док је са нама разговарао», рекао је Митрополит Амфилохије.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This