Select Page

МОСКВА, 24. марта – Патријарх московски и све Русије Кирил упутио је писмо Патријарху српском Павлу, поводом 10 година од почетка НАТО бомбардовања Београда

Његовој Светости, Свјатјејшем Павлу, Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком, Патријаху српском

Ваша Светости, возљубљени у Господу Сабрате и Саслужитељу пред Престолом Божјим!

Ових дана присјећамо се трагичног датума – минуло је десет година од почетка војног мијешања НАТО држава у процес регулисања косовске кризе.

Неколико земаља, које су сматрале да имају право да одређују судбину свијета, ујединиле су се да би силом наметнуле своју вољу једном народу. Из прошлости се на земљу Европе поново вратила погибија незаштићених мирних житеља, рушење кућа, школа и болница, изругивање над светињама храмова и манастира. Тежња да се силом оружја раскину мучне везе етничких, религиозних, психолошких и духовнх фактора, за богољубиву паству Ваше Светости и за читав српски народ претворила се у тешко страдање чије посљедице се и данас жестоко осјећају.

Трагичних прољећних дана 1999. године, мој претходник Свјатјејши Патријарх московски и све Русије Алексије Други, у чијој сам пратњи тада био, посјетио је Београд, да би са Вашом Светошћу подијелио тугу која је задесила Српску цркву због губитака и искушења. Заједно са Вашом Светошћу наш покојни поглавар је тада принио бескрвну жртву у саборном храму Светог Саве и обратио се десетини хиљада вјерника ријечима утјехе и охрабрења. Потоњих година Руска православна црква је више пута изражавала помоћ Цркви – сестри поводом тражења путева регулисања сложене кризе.

Протекле деценије ниједном нијесмо заборавили несреће наше браће у Србији. Ваша несрећа је бол цијеле Православне цркве, јер по ријечима апостола Павла, „Ако страда један члан, са њим страда цијело тијело“ (1 Кор. 12: 26). Са болом су вјерна чеда Руске православне цркве доживјела и догађаје из 2004. године, када се рука нечастивих безаконика подигла на православне светиње – у срце српског православља – на Косово и Метохију. Сматрао сам својом дужношћу да овог мјесеца на то подсјетим међународне организације, на име предсједника Парламентарне Скупштине Савјета Европе Л.М. де Пуча и генералног секретара УНЕСКОА. К. Мацуре.

Руска црква ће и даље користити све могућности да подигне свој глас за заштиту правде Божје, за заштиту православне браће и сестара, који живе на Космету и у изганству, за заштиту свих жртава насиља и угажене правде.

Грлим Вашу Светост са жељом да се тјелесно укријепите, да вам Господ подари духовну радост и неоскудиву помоћ.
С неизмјерном братском љубављу у Христу

+ Кирил, Патријарх московски и све Русије

Извор: Благовест.инфо
С руског: Марија Живковић

Pin It on Pinterest

Share This