Select Page

08.Март 2009.г. Цетиње, Недјеља Православља -ГАЛЕРИЈА

08.Март 2009.г. Цетиње, Недјеља Православља -ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 8. марта 2009.г. (Светигора прес) – Светом Архијерејском Литургијом у Цетињском Манастиру, коју је са свештенством служио Високопреосвећени Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије, свечаном празничном Литијом која је прошла градским улицама и духовном академијом у Владином Дому, данас је на Цетињу прослављена Недјеља Православља.

«Ми сликамо човјека, а кроз човјека пројављујемо нашу богочежњу», рекао је Владика у архипастирском слову бројним вјерницима, објашњавајући смисао православног поштовања Светих икона. «То је чежња да видимо Господа на начин на који га је видио Свети Натанаил изрекавши ријечи: Господ мој и Бог мој!. Тако и ми, преко творевине знамо да нам она приповиједа славу Божју. И зато сликамо иконе. Али слава Божја се још савршеније открива и пројављује преко човјека као најсавршеније творевине, а нарочито преко оног човјека који је примио у себе Самога Бога – Христа Господа», казао је он.

«Зато ми сликамо иконе, уздижући свој ум према прволиковима, сликамо слику Господа, Мајке Божје, Светих Божјих људи и том насликаном љепотом ми себе узносимо Њему», објаснио је Владика Амфилохије.
«Ми се само Њему клањамо – не клањамо се ни творевини, ни човјеку коме је дах у носу, нити предметима, нити дјелима руку наших, него преко свега тога и кроз све то ми се Њему клањамо, Њему служимо, Њега поштујемо, Њега узносимо у своме срцу, Њему припадамо… Христу Богу нашем», закључио је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је након Свете Литургије предводио традиционалну празничну Литију која је прошла улицама Цетиња и обишла цркву на Ћируру и Влашку цркву. На крају Литије, пред Цетињским Манастиром прочитан је Синодик Православља.

08.Март 2009.г. - Цетиње, Недјеља Православља - ГАЛЕРИЈА

08.Март 2009.г. - Цетиње, Недјеља Православља - ГАЛЕРИЈА

Затим је у Владином дому одржана свечана Духовна Академија у организацији Богословије Светог Петра Цетињског. Поздравним словом присутнима се обратио ректор Богословије протојереј Гојко Перовић, који је додијелио награде за најбоље Светосавске темате које сваке године раде ученици Богословије. Професор Богословије јереј Немања Кривокапић изговорио је празничну бесједу, а у програму су још учествовали Хор Богословије, ученици-рецитатори из Богословије, ученици школе вјеронауке при Цетињском Манастиру и Хор Преподобне Ангелине Српске из Никшића.

Академији су присуствовали амбасадори Руске Федерације Јаков Герасимов, Републике Србије Зоран Лутовац и Републике Бугарске Маја Добрева.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This