Select Page

ЦЕТИЊЕ, 28. фебруара (Светигора прес) – Послије посјете службеника Комисије Црква и друштво Конференције европских цркава Митрополији Црногорско-приморској у новембру 2008. године, ова Комисија је организовала више сусрета Његовог Високопреосвештенства Митрополита Црногорско-приморског Амфилохија (Радовића) и Његовог Преосвештенства Епископа Будимљанско-никшићког Јоаникија (Мићовића) у европским институцијама.
Директор Комисије Црква и друштво Преч. Ридигер Нол, Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије и замјеник Патријарха Српске православне цркве, као и Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије сусрели су се са г. Пјером Мирелом, директором у Генералном директорату за проширење Европске Комисије, др Михаелом Рупом из Одбора за спољне послове и пододбора за људска права Европског Парламента, са г. Јонасом Јонсоном, начелником Одјељења за Западни Балкан Савјета Европске Уније, и са чланом Европског Парламента г. Славом Биневим.

У разговору са званичницима Европске Уније, истакнута су, између осталог, и ова питања: односи Црква-држава, непостојање закона о Црквама и вјерским заједницама и закона о реституцији црквене имовине као и вјерске наставе у школама у Црној Гори, и питање заштите културног и вјерског наслеђа на Косову и Метохији.

Преч. Ридигер Нол, као и други саговорници у установама Европске Уније су поздравили залагање Митрополије Црногорско-приморске да учествује у процесу интегрисања своје земље у Европску Унију. При томе су изразили своја очекивања да ће црногорске власти у процесу интеграција у Европску Унију у потпуности испоштовати законски и у пракси европске стандарде поштовања људских, па и вјерских права и слобода.

Његово Високопреосвештенство Митрополит Амфилохије је нагласио да је Православна црква спремна да помаже и спроводи овај процес, како би законодавни систем Црне Горе у потпуности био у складу са европским стандардима. Рекао је: „Идеја европске интеграције у ствари је чин свједочења Јеванђеља „да сви буду једно“. Народи и нације треба да се окупљају у једну велику заједницу у којој ће се поштовати достојанство сваке личности и сваког народа. Замолили смо званичнике Европске Уније да нам помогну у спровођењу стандарда ЕУ и владавине права у Црној Гори.“

Званичници ЕУ су се посебно занимали за будућност културног наслеђа и имовине Српске православне цркве на Косову и Метохији.
Комисија Црква и Друштво ће пратити резултате ове посјете у сарадњи са Митрополијом Црногорско-приморском Српске православне цркве.

Pin It on Pinterest

Share This