Select Page

Сусрет делегације СПЦ са Московским Патријархом

Сусрет делегације СПЦ са Московским Патријархом

МОСКВА, 3. фебруара – Свјатјејши Патријарх московски и све Русије Кирил примио је данас делегацију Српске православне цркве. У делегацији, коју је предводио Митрополит црногорско-приморски Амфилохије били су још Архиепископ охридски Јован, Епископ зворничко-тузлански Василије, представник Српске цркве при Московској патријаршији Епископ моравички Антоније, представник Руске православне цркве при Српској патријашији протојереј Виталиј Тарасјев, сарадник Српске патријаршије свештеник Небојаша Тополић.

Сусрету су присуствовали замјеник предсједника Одјела спољних црквених веза Московске патријаршије Епископ јегорјевски Марк и секретар Одјела спољних црквених веза МП за међуправославне односе протојереј Николај Балашов.

Сусрет делегације СПЦ са Московским Патријархом

Сусрет делегације СПЦ са Московским Патријархом

Обраћајући се српским јерарсима и свештенослужитељима, који су стигли у Москву на устоличење новог поглавара РПЦ, Свјатјејши Патријарх Кирил је казао: „Благодарим Вам најсрдачније драги Владико, драга браћо за могућност да се заједно са Вама помолимо у веома важан дан за мене. Благослов и молитве братске Српске цркве, са којом нас веже заједничка судбина, имају велики значај. Жалимо што Његова Светост Патријарх Павле због здравственог стања није могао допутовати, али се радујемо томе што сте Ви и Ваше Високопреосвештенство представљали Свету Цркву српску на овим свечаностима“.

Његова Светост је казао да је присуство Српске цркве на свечаностима – жива пројава добрих односа српског народа према Руској цркви и руском народу.

3c8p0523„Крај ХХ вијека је био веома тежак за Вашу земљу, он је био тежак такође и за Русију“, казао је даље Свјатјејши Патријарх Кирил. „Промјене које су се десиле у том случају утицале су и на унутарњи црквени живот. Руска црква је пострадала од раскола у Украјини. Људи страдају такође од канонских несугласица које су изникле у Естонији. Српска црква такође, је прошла и пролази сада кроз тешкоће. Вама је добро позната позиција наше Цркве по питању Косова и Метохије. Мој блаженопочивши претходник Свјатјејши Патријарх Алексије Други је више пута дизао свој глас у име Руске православне цркве за заштиту територијалног интегритета Србије, што је у складу са међународним правом, и принципима који су положени у основе међународних односа и што је најглавније, што је у складу са цјелокупном историјом многострадалне Србије, за коју је Косово било и јесте историјски духовни центар“.

Свјатјејши Владика је истакао „Ми смо данас заједно са нашом српском браћом, солидарни смо са њима и молимо Господа да умиротвори људе који су увучени у конфликт, молимо се да се очува јединство Српске православне цркве, посебно у оним мјестима гдје је јединство уздрмано или гдје га покушавају уздрамати“.

3c8p0528Обраћајући се Митрополиту црногорско-приморском Амфилохију Предстојатељ Руске православне цркве је казао: „Ми изражавамо пуну подршку Вама, Ваше Високопреосвештенство, Вашем ставу за јединство Српске цркве у вези са догађајима који се дешавају у Црној Гори у сфери црквено-државних односа. Наша порука је веома конкретна и одређена: у црквени живот не могу и не смију да се увлаче политичке страсти. Црква не може да живи по стихијама овога свијета, иначе у току двије хиљаде година, пролазећи кроз мноштво политичких потреса, катаклизми, она не би могла очувати јединство и интегритет. Ако су се дешавале подјеле, прије свега из политичких разлога, оне су ушле у историју и у свијест вјерника као расколи, као гријех који није спран чак ни крвљу мучеништва. Зато сам хтио да у нашем првом званичном сусрету још кажем и то да ми подржавамо Српску цркву и у њеном стремљењу да очува јединство, очува свој интегритет ради тога да са великом снагом и великом убједљивошћу носи своје свједочанство српком народу и цијелом свијету“.

Његова Светост је замолио госте да предају братски цјелов и изразе љубав Његовој Светости Патријарху Павлу, пожељевши му бодрости: „Ми се молимо за њега“, казао је Патријарх московски и све Русије Кирил. „И дај Боже да у садашњој сложеној етапи свог историјског постојања Српска црква очува јединство епископата, узајамну подршку, љубав, да буде истински духовни стуб и утјеха свом народу“.

Извор: Седмица.Ру
С руског: Марија Живковић

Pin It on Pinterest

Share This