Izaberite stranicu

ЦЕТИЊЕ, 28. јануара (Светигора прес) –На територији Општине Херцег Нови и ове године је радосно и свечано прослављен Савиндан.

У већини православних храмова служена је Света литургија и дијељени поклони дјеци.

Посебно свечано било је у цркви Светог Саве која се налази изнад Манастира Савина покрај Херцег Новог, гдје се на прославу храмовске славе окупио велики број вјерника. Свету литургију служили су протојереј-ставрофор Благота Васиљевић, протојереј-ставрофор Ђорђе Оровић и јереј Живан Вукојевић.

Након Свете литургије ломљен је славски колач а затим су чланови Дјечјег црквеног хора “Свети Сава” из Херцег Новог отпјевали заједно са писутним вјерницима химну Светом Сави. Чланови хора су затим извели кратак рецитал посвећен Светом Сави и његовом дјелу,а на крају програма подијељени су им поклон пакетићи.

У цркви Свете Недјеље у Јошици Свету литургију служио је јереј Гојко Мрачевиц. Присутна дјеца извела су рецитал посвећен Светом Сави а затим су им подијељени поклон пакетићи, а било је припремљено и послужење за све присутне.

У дворани “Парк” у Херцег Новом увече је одржана Светосавска академија. Поред великог броја вјерника били су присутни скоро сви свештеници са територије херцегновске општине као и представници локалне власти на целу са предсједником Општине. Светосавску академију благословио је Епископ Диоклијски Г. Јован, а затим дао ријеч протојереју Гојку Перовићу, ректору Цетињске Богословије.

У програму су учествовали и црквени хорови “Свети Сава» из Херцег Новог, «Свети Василије Остроски “ из Кумбора и “Рождество» из Бијеле.
Р.А.

Pin It on Pinterest

Share This