Select Page

26.Јануар 2009.г. - Подгорица -  Централна Светосавска Академија - ГАЛЕРИЈА

26.Јануар 2009.г. - Подгорица - Централна Светосавска Академија - ГАЛЕРИЈА

26.01.2009.г. Централна Светосавска Академија у ПодгорициЦЕТИЊЕ, 27. јануара (Светигора прес) – У крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици синоћ је одржана централна светосавска академија у Митрополији Црногорско-приморској.

У присуству Преосвећеног Епископа Диоклијског Господина Јована, бројног свештенства, представника дипломатског кора, страначких првака, културних посленика и великог броја грађана Подгорице скуп је благословио Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије.

Светосавску бесједу одржао је књижевник из Врбаса Благоје Баковић који је рекао да нас је Свети Сава сабрао да са његове Обале погледамо пут Небеса и провјеримо колико смо његови у времену када у његовој држави његова држава прогони његово име, име његовог града, име његовог народа и његовог језика, име његове школе, име његове обале. «За Светог Саву свака твар је мало богојављање, јер свака твар својим постојањем објављује Бога. Листић љубичице, зар то није мало богојављање? Ластино око, зар то није веће богојављање? Да је свака твар својим главним нервом везана са Творцем, а да су сва та безбројна богојављења стечена у једном свеобухватном Богојављењу, Богочовјека – Христа», рекао је он.

«Два основна начела светосавске филозофије свијета су: свијет је Богојављење, прво, и друго – човјек је богослужење. Богојављење је природа свијета, а богослужење је циљ свијета. Кроз свијет Бог јавља Себе. На Богојављење човјек одговара богослужењем. Само ситне и сићушне душе не могу, јер не желе, да зароне у Божанске дубине свијета и тамо пронађу Божанску логику његову и идеју, и мисао, и смисао. Површински паразити стално остају на површини свијета стога и не могу ван прашине свијета која им је затрунила очи па не виде ни Бога, нити ишта божије.
Зато ми не смијемо заборавити свој, Светосавски пут и своју вјеру. Човјек без вјере је неслана со, дрво без коријена, цвијет без мириса, жар без топлине и свјетлости. Ја нисам, драге сестре и драга браћо, кренуо из Врбаса овамо са знањем да ћу овамо и стићи, него са вјером да ћу овамо и стићи. И нико од вас овдје вечерас, није кренуо на ову Светосавску светковину, на ову саборност, са знањем, но са вјером да ће стићи. Ништа човјек човјеку и не говори са знањем него са вјером да ће га овај чути и разумјети. Носилац те вјере и те науке Христове и хришћанске је онај који се одрекао имања овоземаљског па је чак и по томе Немањић, а замијенио га за имање вјечно, небеско, и по томе је Имањић», казао је између осталог Баковић.

У умјетничком дијелу програма учествовали су пјесник Селимир Радуловић, гуслар Рајо Војиновић, глумци Славиша Чуровић и Данијела Ђокић, ђаци Богословије Светог Петра Цетињског, црквени хорови из Никшића, Подгорице и Котора, а посебно одушевљење публике изазвао је наступ етно-бенда «Браћа Теофиловић» из Чачка.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This