Izaberite stranicu

Манастир Врањина

Манастир Врањина

ЦЕТИЊЕ, 27. јануара (Светигора прес) – Великим свеноћним бденијем са Светом литургијом, које је почело синоћ у 22 сата а завршило се у 5 часова ујутру, молитвено и светотајински је прослављен празник Светог Саве Немањића, првог архиепископа српског, по чијем је благослову 1223. године и основана ова древна Светиња.

Свеноћно бденије, у коме су молитвено учествовали вјерници из Зете, Бара, Подгорице и Цетиња, служио је настојатељ врањинске обитељи јеромонах Петар (Драгојловић), док су за пјевницом били монаси манастира Пресвете Тројице из Стањевића, предвођени настојатељем јеромонахом Јефремом (Дабановићем). Свету литургију, у току које је већи дио присутних приступио Светој Чаши, служио је јеромонах Јефрем уз саслужење оца Петра. Потом је, у славу Божију и у част Светога Саве, пререзан славски колач. Након Свете службе приређена је трпеза хришћанске љубави.

Данас је у Зетској соби Манастира Врањина одржана и дјечија светосавска академија уз учешће око 20 малишана из Зете, који су појали пјесме о Светоме Сави и рецитовали неколико руских пјесама. У току академије одржан је и светосавски квиз. Побиједила квиза је ученица другог разреда основне школе, малена Крстиња Мирановић из зетског села Горичани. Друго и треће мјесто подијелили су Лука Микулић и Милован Сенић такође из Горичана.

Побједница је добила највредније поклоне, док су другопласирани и трећепласирани добили утјешне награде. Сва дјеца која су данас боравила у манастиру, без обзира на узраст, добила су светосавски поклон-пакетић и иконицу Светог Саве.
Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This