Izaberite stranicu

25.Јануар 2009. Светосавска Академија у Колашину - ГАЛЕРИЈА

25.Јануар 2009. Светосавска Академија у Колашину - ГАЛЕРИЈА

Бесједа Архиепископа Г. Амфилохија 25.Јануара на Светосавској Академији у КолашинуЦЕТИЊЕ, 26. јануара (Светигора прес) – Традиционалним светосавским академијама у Митрополији Црногорско-приморској синоћ су почеле светосавске свечаности.

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије поздравио је синоћ и благословио учеснике светосавске академије у Колашину.

Светосавску бесједу одржао је пјесник Момир Војводић који је подсјетио да је Растко Немањић имао седамнаест година када се «искрао оцу и мајци и кренуо небеским путем». «Кренуо је тим путем да живи по Јеванђељу, иако му је отац био одредио да влада најљепшим дијелом српске државе, Херцеговином од Лима до Пељешца. Али млади Растко није желио земаљски трон, јер је жудио за Христом», казао је Војводић.

«Он у својим писмима каже: мој Исус. Боже, која је то била љубав, које је то било Божје огледало. И одбјеже од оца у Хиландар, замонаши се и постаде Сава. Те ноћи се родило много добара српском роду. Ја, као српски национални пјесник вазда понављам да се тада родила српска поезија. Родила се литургијска поезија, родила се велмошка књижевност којом смо живјели, мислили, дисали и писали од Светога Саве до Вука Караџића», рекао је он.

25.Јануар 2009. Светосавска Академија у Колашину - ГАЛЕРИЈА

25.Јануар 2009. Светосавска Академија у Колашину - ГАЛЕРИЈА

«Само смо ми народ збињен од Беча и осталих европских несрећа, олако заборавили осам вјекова и кренули само за Вуком, док се није Меша Селимовић сјетио и написао књигу опомене «За и против Вука». Нема ту против, него – за Саву и за Вука», поручио је Војводић.

У програму академије учествовали су Хор Светог Марка из Подгорице, дјеца са вјеронауке при колашинском храму Светог Димитрија, фолклорни ансамбл из Колашина и гуслар Максим Јовановић.

Светосавске академије синоћ су одржане у Улцињу и Бару.

Барска академија, коју су организовали тамошња Црквена општина и Српско културно-просветно друштво била је посвећена и 790-ој годишњици Митрополије Црногорско-приморске. Учеснике је поздравио и скуп благословио Преосвећени Епископ Диоклијски игуман манастира Острог Господин Јован, а светосавску бесједу одржао је књижевник Благоје Баковић.

На акдемији у Улцињу сватосавску бесједу је изговорио књижевник Селимир Радуловић

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This