Izaberite stranicu

25.Јануар 2009.г. Св.Литургија - Влашка Црква - ГАЛЕРИЈА

25.Јануар 2009.г. Св.Литургија - Влашка Црква - ГАЛЕРИЈА

Бесједа Архиепископа Г. Амфилохија 25.Јануара у Влашкој Цркви на ЦетињуЦЕТИЊЕ, 25.Јануар (Светигора Прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у Влашкој цркви на Цетињу.

«У ове Свете дане, у догађајима којих се сјећамо и које прослављамо, испуњавају се бројна пророштва старозавјетна», рекао је Владика у архипастирској бесједи вјернима. «Испуњавају се најзначајнија пророштва древних и великих пророка: о рођењу Месије, о јављању Божијем, о сретењу са Господом. Сва она су садржана у оном имену старозавјетном Месијином које гласи Емануил – што значи са нама је Бог», рекао је он.

«Заиста, све оно што се догађа ових дана и што је везано за Божје присуство, оно не само што се једном догодило, некада у древна времена, него се непрекидно догађа. За нас људе постоје вријеме и мјерење временско збивања историјских, за нас постоје прошлост, садашњост и будућност. За Бога и Божја догађања не постоји вријеме него постоји вјечно сада», казао је Владика.

«Дакле, све оно што се догађа свједочи да је заиста Бог са нама и у нама, да Бог у кога ми вјерујемо није неки далеки Бог него да је Бог Који је дошао међу нас и уселио се у нас пун благодати и истине. То је основни доживљај, основна тајна, неизрецива а тако присутна и тако опипљива, наше хришћанске вјере», објаснио је Митрополит Црногорско-приморски.

«Он није Бог философа, апстрактни и далеки Бог, него је Бог Авраама, Исака и Јакова, Бог Светих пророка и Светих апостола са којима је општио и са којима је говорио. Он је Бог Светих Божјих људи. Све до дана данашњега Он је Бог оних који су са Њим и оних са којима је Он», закључио је Архиепископ Амфилохије.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This