Select Page

протопрезвитер ГОЈКО Перовић

протопрезвитер ГОЈКО Перовић

20.01.2009.г. Испред цркве Св.Јована у Бајицама - ГАЛЕРИЈА

20.01.2009.г. Испред цркве Св.Јована у Бајицама - ГАЛЕРИЈА

Цетињска полиција је јуче, на дан Св. Јована Крститеља, силом спријечила да свештеници Митрополије уђу на своје радно мјесто- у Бајичку саборну цркву. Полицајци стоје испред цркве, и свештеницима коју у тој цркви служе деценијама уназад, забрањују приступ. Да ли је то инцидент, или редовно стање?
Према јучерашњем извјештају полиције стиче се утисак да су једино ремећење реда изазвали свештеници који су се „оглушили“ о полицијски налог да се склоне са црквених врата. Питам цијелу црногорску јавност, да ли је нормално да на црквеним вратима стоје полицајци а не свештеници? И још питам, да ли је то иста она полиција која је 31. октобра прошле године, гарантовала да нико неће ући у Бајичку цркву, а онда се необјашњиво склонила да у њу уђу рашчињени свештеници? Откуд им послије тога морално право да пред истом црквом издају наређења свештеницима о количини и смјеру дозвољеног кретања?
20012009-povrijedjena-ruka-ogojkaДа кажем нешто и о лакшим тјелесним повредама које сам задобио приликом јучерашњег „разговора“ са полицијом. Заиста је ријеч о огреботини руке, а не о нечему тежем и страшнијем, али ту огреботину су ми нанијели цетињски полицајци, у покушају да ме насилно уклоне са врата цркве, а нијесам се огребао ја сам. Иронично звучи усмено објашњење из Управе полиције да су они јуче у Бајицама спречавали крвопролиће. Из мог угла гледано, они су спровели крвопролиће, и да сам имао начина да на свом радном мјесту пружим значајнији отпор десеторици полицајаца, они не би бирали средства да крви буде још.
Да ствар не буде превише апстрактна, ја знам имена свих њих који су јуче физички насрнули на мене, спријечили ме да уђем у цркву и повриједили ме, па ћу да их тужим. Посебно ћу тужити једног који се послије свега непристојно смијао, причао вицеве, и ометао моју молитву коју сам вршио испред затворених врата цркве. Тужићу их земаљским судовима, за њихово добро- да се ово више не би понављало, а Небеском суду, који помиње г. Стево Вучинић у свом јучерашњем саопштењу, молићу се да буде што блажи према свима њима, јер сам убијеђен да они, када ово раде, не знају шта чине.
Има још. Директор црногорске полиције г. Вељовић је јуче, у моменту кад је цркву у Бајицама опколило преко педесет полицајаца, што оних из Цетиња, што „специјалаца“ из Подгорице, рекао службенику Митрополије да није обавјештен о догађају који помињем. Овај податак је алармантан. Директор полиције не зна гдје му је кренуло више десетина, до зуба наоружаних и мобилисаних службеника?!
За крај сугестија свим оним грађанима Црне Горе који мисле да је боље да полиција и даље поступа овако, да се „попови не би свађали и мутили народ“. Топло се надам да већина тих људи негдје ради, односно да има своја радна мјеста, кабинете, канцеларије. У сваку од тих службених просторија може сјутра упасти неко непозван, неко ко мисли и жели да ради на вашем радном мјесту, у току вашег радног времена, у вашој службеној униформи. Тог „неког“ могла би подржати и одређена група црногорских грађана, такође под објашњењем да „они сматрају и желе“ нешто у вези вашег радног мјеста. Ако тада дође полиција, и истјера и вас и ове непозване, обуставивши производњу у фабрици, рад амбуланте, библиотеке или неког маркета, знајте да држава не постоји, да нема реда ни закона, и да под изговором спрјечавања насиља или „тероризма“ над нама лебди чврста рука Великог Брата.

Цетиње, 21. јануара 2009. године

Pin It on Pinterest

Share This