Select Page

Св.Литургија у Цетињском Манастиру

Св. Литургија у Цетињском Манастиру - ГАЛЕРИЈА

14.01.2009.г. Бесједа +АЕМ Црногорско-приморског Г.АМФИЛОХИЈАЦЕТИЊЕ, 14. јануара (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос са свештенством Свету Службу Светог Василија Великог у Цетињском Манастиру.

«Слажући у своје срце велику и Свету тајну Христовог доласка у овај свијет, и Његовог присуства, свима онима којих се дотакао Дух Свети, Дух Господњи и сила Његова постојала су јаснија и она збивања прије Његовог Рођења», рекао је Владика у архипастирској бесједи. «Напримјер, догађај и Божји благослов праоцу Аврааму да обрезује сву мушку дјецу, како би то обрезање било свједочанство његовог савеза са Богом. Како би преко тог обрезања он исповиједио јединог истинитог Бога и како би његов народ на видљиви начин носио у себи то живо присуство Божје и вјерност живоме Богу», рекао је он.

«Тјелесно старозавјетно обрезање се потврђује у Христовом обрезању, али се кроз Христово обрезање открива дубљи смисао тог тјелесног обрезања», објаснио је Владика Амфилохије.

Опијело Миланку Стевановићу у Цетињском Манастиру - ГАЛЕРИЈА

Опијело Миланку Стевановићу у Цетињском Манастиру - ГАЛЕРИЈА

Бесједа +АЕМ Амфилохија на Опијелу Миланку СтевановићуДанашња Света Литургија у Цетињском Манастиру била је истовремено и заупокојена због уснућа у Господу Миланка Стевановића који је последњих година живио при Цетињском Манастиру. Након Литургије Владика му је у Цетињском Манастиру са свештенством служио опело и присуствовао његовој сахрани на новом цетињском гробљу.

Бесједећи у току опела Владика је подсјетио на Господње ријечи Блажени који плачу, јер ће се утјешити и рекао да је Миланков земаљски живот протекао у знаку тих Христових ријечи.

«Кад би мјерили његов живот оним чиме људи обично мјере, једино што је брат наш Миланко добио на овом свијету и са чим је и отишао са овога свијета јесте туга и патња и страдање. Носио је и дар пјеснички. Понека од његових пјесама је објављена, понека остала записана, понека и недоречена… Али оне показују да је Миланко имао изузетно духовно и душевно ткање као ријетко ко од његових савременика. Иако су га многи гледали другим очима, не видећи у њему то бесцен-благо које је он носио и које је стекао стекавши мудрост и дубље знање кроз своју патњу», рекао је Владика.

Састанак студената Митрополије Црногорско-приморске - ГАЛЕРИЈА

Састанак студената Митрополије Црногорско-приморске - ГАЛЕРИЈА

«Древни Хелени су говорили да се патњама мудрост стиче. Наш брат Миланко је својом патњом и својим ношењем Часнога Крста стекао такву мудрост. Јер да то није стекао, не би он јуче овдје био у вријеме Свете Литургије на кољенима, овдје гдје се сад налази – ту је клечао испуњен страха Божјега. Зато ово блаженство о онима који плачу јер ће се утјешити, дубоко сам увјерен, пристоји животном путу нашега брата Миланка. Оно што је стекао кроз живот јесте управо та мудрост и та везаност за Светињу Божију као једино уточиште, не само његово него свих људи. Јер, овдје и што стичемо и што не стичемо, све је као прах и пепео. Једино по чему се познају истински и прави људи јесте мудрост која се задобија преко Крста Христовога. С том мудрошћу је он ушао у вјечна њедра Онога за Којим је туговао и којему је појао своју тужно-радосну пјесму. Нека би му Господ подарио рајско насеље», казао је Митрополит Амфилохије.

Владика је данас на Цетињу одржао и састанак са студентима Богословског факултета из Митрополије Црногорско-приморске.

Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This