Select Page

ПОДГОРИЦА, 23.12.2008.год. – Веома ми је жао што директор Управе полиције Веселин Вељовић преко медија погрешно информише црногорску јавност истичући да сам „нетачно обавијештен о садржини оперативних података које је изнио на сједници Одбора“ те да „нијесу тачни наводи да ме је у наведеном контексту доводио у везу са овим догађајима“. Вељовић је, умјесто појашњења нових тврдњи, отворио два питања која се уопште не тичу моје маленкости и приватне тужбе у његовом случају.

Вељовић се, ради скретања пажње јавности на погрешну страну, на невиђен и државног функционера недостојан начин обрадовао што ће, како је навео, „судски поступак бити добра прилика да црногорска јавност коначно сазна откуда протојереју Џомићу, и не само њему, повјерљиве информације са затворене сједнице Одбора“ и што ће то бити „могућност да дођемо до одговора на значајна безбједносна питања“ у вези свенародног протеста против владиног признања лажне државе Косово.

На Вељовићеву жалост, веома сам добро обавијештен о свему ономе што сам изнио у својој изјави. Да је Вељовић правилно обавијештен или да је хтио да буде обавјештенији онда не би покретао ова питања која су небитна у судском процесу који сам најавио. Директор полиције је због тога ухваћен у погрешном информисању министра и посланика Скупштине Црне Горе или у обмањивању црногорске јавности. Стенограм и видео запис сједнице Скупштине на којој сам поменут и који посједујем су, ипак, неумољиви у његовом случају.

Да се не би дуго чекало на сензацију о „повјерљивим информацијама које цуре са одбора“ и да се тема не би скретала са суштине на друга питања, обавјештавам јавност да сам наведене информације добио као и сваки грађанин ове земље пратећи телевизијски пренос сједнице Скупштине Црне Горе 18. децембра у поподневним часовима. Наиме, посланик Бојан Струњаш је поставио посланичко питање сљедеће садржине: „на основу којих је сазнања директор Управе полиције Вељовић на сједници Одбора за безбједност изнио податак да је протојереј мр Велибор Џомић наводно био упознат са наводним активностима организатора на дан одржавања митинга опозиције 13. октобра у вези дијељења новца младићима са задатком да запале Скупштину ЦГ“?

Министар Каламперовић је, са филигрански прецизном оградом од Вељовића, на сједници Скупштине прочитао одговор на посланичко питање који му је доставила Управа полиције. У њему стоји да је Вељовић на Одбору „изнио одређене податке и у том контексту поменуо и протојереја мр Велибора Џомића. Ове податке и констатације директор је саопштио у намјери информисања чланова Одбора о посљедицама рушилачких активности 13. октобра испред Скупштине које су имале за циљ нарушавање јавног реда и мира и изазивања несигурности грађана радикалним дјеловањем према појединим државним институцијама. Изнесене податке и констатације директор Управе полиције је на сједници појаснио и демантовао“. „Повјерљивост информација“ је оваквим одговором демантовао или је закон прекршио Веселин Вељовић.

Умјесто да ми се Вељовић извинио што је, помињући моје име, дезинформисао министра, Скупштину и јавност, а посебно због штете коју ми је својим несавјесним и неодговорним радом нанио, он би да ненадлежно полемише са мном о догађајима на свенародном протесту од 13. октобра. Зар полиција треба да чека нечију приватну тужбу против првог полицајца да би радила свој посао? Колико је мени познато, важећи закон не предвиђа такву могућност. Закон не предвиђа ни могућност да се директор полиције у политичком обрачуну са опозицијом користи именима и достојанством православних свештеника.

Након читања два контрадикторна одговора Веселина Вељовића у распону од само неколико дана намеће се питање: кога, када и зашто на овакав начин дезинформише директор Управе полиције? Чланове Одбора, министра Каламперовића, посланике и јавност током скупштинских активности или све нас заједно у свом накнадном реаговању? Те одговоре ипак мора да потраже надлежни и њему претпостављени органи и јавност, а у мом случају ће то, ипак, учинити надлежни суд.

Pin It on Pinterest

Share This