Select Page

vlad_grigorije150-aem-amfilohije-radovicТРЕБИЊЕ, 19.12.2008.год. – Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије је на празник Св. Николaja посетио манастир Тврдош поводом крсне славе Св. Николаја Мирликијског, коју слави умировљени Епископ захумскохерцеговачки Г. Атанасије. Том приликом Митрополит је братски разговарао са Епископом захумско-херцеговачким Г. Григоријем, који столује у манастиру Тврдошу.

Разговор је вођен о текућим црквеним питањима, као и о немиру који је настао у јавности после неовлашћеног објављивања писма Епископа Григорија упућеног Архијерејима Српске Православне Цркве. Разговор је вођен у духу саборног предања Цркве. Епископи су се сложили да горућа питања наше помјесне Цркве треба, као што је то одувјек бивало, рјешавати кроз највише законодавне и извршне органе Светог Архијерејског Сабора и Светог Архијерејског Синода. Показало се да претјерано уплитање јавности кроз медије у овакве врсте животних питања не само што не доводи до правих рјешења него постојеће проблеме још више усложњава.

Дијалог је свакако потребан и он је у самој природи Цркве и њеног устројства, но предуслов је да се он врши на правом мјесту и на прави начин. Апостолски и саборни дијалог увјек доводи до онога до чега је и довео Први Сабор у Јерусалиму који је завршен ријечима: Изволи се Духу Светоме и нама… закључили су епископи.

Информативна служба Епархије Захумско-херцеговачке

Pin It on Pinterest

Share This