Izaberite stranicu
img_0054-custom

Св.Литургија у Орјој Луци - ГАЛЕРИЈА

ЦЕТИЊЕ, 19.12.2008.год. – Поводом празника Светог Николаја Мирликијског, храмовске славе цркве на Орјој луци код Даниловграда, Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин Амфилохије данас је са свештенством у овој цркви служио Свету Архијерејску Литургију.

Говорећи о богољубљу и човјекољубљу Светог Николаја Мирликијског, Владика је рекао да је Свети Николај истином живио, њоме се бранио, на њој градио свој живот. Вјера у Сина Божјег била је темељ његовог живота, богољубља и човјекољубља. «Он је тајно убацивао златнике у дом онога сиромаха да би могао да удаје своје кћерке. Тако се он у цијелом свом животу показао као велики човјекољубац и богољубац», рекао је Владика Амфилохије.

«Његово богољубље и човјекољубље није престало ни до данашњега дана. Ко је заштитник морнара и помораца, ако није Свети Николај Мирликијски? Колико је само храмова подигнуто по острвима и на обалама морским њему у част, као знамење његовог присуства и његовог благодатног дејства! Ево и овдје код нас у Приморју, у Грбљу, ено храма на једној хриди кога је подигнуо један морнар кога је Свети Николај спасио од бродолома», подсјетио је Владика.

Владика је рекао да није случајно што је Свети Николај толико поштован у читавом свијету, и на Западу и на Истоку. «Он је онај који доноси дарове дјеци пред Божић, онај коме су посвећени толики храмови широм православнога свијета. Он је онај чије име краси имена безбројних људи. Колико је само Николаја светитеља који су се на њега угледали и Никола који су његово име примили и примају, узимајући њега као свог небеског покровитеља и заштитника! Ето, дакле, чиме је Свети Николај побиједио и побјеђује народе – својим човјекољубљем и својим богољубљем», закључио је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије служиће сјутра Свету Службу Божију у цркви Светог Николе у Котору, са почетком у осам часова. Након Литургије биће одржан братски састанак свештенства Митрополије Црногорско-приморске.

С.Ж./Р.В.

Pin It on Pinterest

Share This