Izaberite stranicu

Јутрос у манастиру Острог упокојио се у Господу Предраг – Пеђа Вукић, историчар и дугогодишњи сарадник Радио Светигоре.

Опело и сахрана Предрага – Пеђе Вукића обавиће се сјутра у манастиру Острог у 11 часова.

Предраг Вукић, један од најбољих познавалаца архивске грађе Црне Горе, рођен је на Цетињу 9. 6. 1966. године, гдје је завршио основну и средњу школу. Филозофски факултет, одсјек историја, у Београду уписао је 1985. а завршио у јесен 1989. године.

На Цетињу је живио, радио и стварао до свог упокојења. У Државном архиву Црне Горе радио је од априла 1990. године као стално запослен.

Сарадник је Радио Светигоре од самог оснивања. Аутор је више емисија : “Историја Цркве у Црној Гори”, “Свети Петар Цетињски и његово доба”, “Кроз старе списе”, Успомене Серафима Кашића”, “О Светом Јовану Владимиру”, “Цетињски манастир кроз исторују”….

Стручна јавност ће га памтити по књигама са историјском тематиком: „Српство у Црној Гори” „Љетописи основних школа у Књажевини Црној Гори”, „Храм Светог апостола Матеја на Вилусима”, „Миграциона струјања из Голије крајем 19. и почетком 20. вијека”….Приређивач је књиге „Успомене архимандрита острошког Серафима Кашића”. Аутор је и књига „Митрополија црногорско-приморска на распећу историје”, „Политика као врело народног духа“, „Из главе цијела народа”, Библиографија радова Државног архива; приређивач је заборављеног рукописа ,,Митрополит Митрофан Бан” и „Животопис Светог Петра Цетињског”. Предраг Вукић аутор је књига поезије: „Чекајући Христа” „Глас моје душе”, „Господе, у срцу те носим”, „Пјевајмо Господу”..

Вечнаја памјат и Царство небеско нашем брату Предрагу!

.

 

Pin It on Pinterest

Share This