Select Page

Илија Лакушић, истакнути књижевни стваралац преминуо је у недељу, 23. јуна. Сахрана је обављена данас, на гробљу испред Васове цркве у селу Ножице у Лијевој Ријеци. Опело почившем Лакушићу служили су протојереји Никола Пејовић и Предраг Шћепановић.

Илија Лакушић, рођен је 1947. године у Лијевој Ријеци. Завршио је Економски факултет у Подгорици. Био је Министар културе у Влади Републике Црне Горе (1991. – 1994.), директор, оснивач и главни уредник издавачке куће „Ободско слово“ и директор Музеја и галерија Подгорице. Био је предсједник „Удружења књижевника Црне Горе“ у више мандата и члан одбора за књижевност ЦАНУ.

Добитник је Тринаестојулске награде за књижевност 2013. године, најзначајнијег државног признања. Добио је и награде Марко Миљанов, Ристо Ратковић, Вуко Безаревић, награде Удружења црногорских писаца за дјецу за књигу године те награде Миодраг Ћупић и других. Одликован је Златним ликом Петра Другог Ловћенског Тајновидца за оданост Српској православној цркви. Био је добитник ордена Министарства културе Русије за културну сарадњу и допринос развоју свесловенске писмености. Његово стварање умногоме је оплеменило и обиљежило књижевни рад у Црној Гори.

Објавио је књиге поезије: Манастирски синови, Крвава катедра, Два Петра, Мала ноћна лирика, Љубио сам живот као да је мој, Успенска врата, Одбрана и последњи дани римовања, Тако је писано прије глагола писати, Прапечат, Робија иза стакла и друге као и романе, кратке приче и есеје.

Љубица Вукићевић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This