Select Page

Његова светост Патријарх српски г. Порфирије је служио 26. маја 2024. године, у Недељу раслабљеног, Свету архијерејску литургију у Храму Светог Саве на Врачару.

Заблагодаривши на саслуживању преосвећеној господи епископима западноевропском Јустину, ремезијанском Стефану и хумском Јовану, као и јеромонаху Рафаилу, игуману манастира Подмаине и свештеницима Милошу Тришићу из Тузле и Дејану Мандићу из Копра и осталим служашчим, Патријарх Порфирије је нагласио:

– Господ нас кроз данашње Јеванђеље позива да се и ми угледамо на оног који је од мноштва болести био болестан 38 година, али је због своје упорности и неодустајања, због своје вере и поверења у Христа успео да превазиђе своје болести, а узрок његове болести, као и сваке друге болести у искуству палог човека, открива се на крају ове јеванђељске приче када Господ отпуштајући исцељеног узетог каже: Иди и не греши више!

– Узрок сваке болести људског рода јесте грех, тј. погрешан начин постојања у односу на Бога и у односу на оно што смо добили од Бога, тј, у односу на своју природу – истакао је Светејши Патријарх нагласивши да се борећи за исцељење од сваког недуга и сваке болести наше, непрестано и паралелно са сваким другим подвигом и борбом, најпре морамо да се боримо против греха у себи, против страсти у себи, јер је то грех против нашег здравља.

– Нека би Господ дао да се и ми трудимо да испуњавамо Јеванђеље Христово, како је рекао и владика Јустин данас (видео снимак беседе ТВ Храм ОВДЕ) и отац Рафаило синоћ (вест ТВ Храм ОВДЕ), али како каже и читаво наше предање, полазећи од те борбе, констатујући свој пад и своју слабост, констатујући да смо болесни и да као крајњи циљ нашег исцељења и спасења имамо не напросто одсуство болести него заједницу љубави са Христом, пуноћу живота, смисао и радост који без Христа не постоје – закључио је Патријарх Порфирије.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This