Select Page

На празник Преноса моштију Светог оца Николаја, Епископ рашко-призренски г. Теодосије, служио је Свету архијерејску литургију у манастиру Гориоч код Истока. Епископу су саслуживали јереј Јовица Влашковић, јереј Далибор Којић и ђакон Братислав Богдановић.

У својој беседи, Епископ Теодосије је позвао да сви угледамо на Светог Николаја, и да његовом вером и љубаву победимо сва искушења.

„Слава Господу Васкрслом из мртвих, који нас је данас овде сакупио да заједно прославимо Светог Николаја Мирликијског, који је цео свој живот и сву љубав предао Господу. Из љубави према Господу он је волео све људе, и помагао и исцељивао их и током живота и после живота. И због те љубави, ми га данас прослављамо широм васељене. Свети великомученик краљ Стефан Дечански, испуњен љубављу Божијом, у знак захвалности за своје исцељење, јер му је Свети Николај повратио вид, он је подигао овде, на овој белој стени, ову предивну цркву, да се овде слави име Божије и да се прославља Свети Николај. Ево и у наше време, иако смо мало стадо, али велика је наша љубав и срце за Господа и Светог Николаја, сабирамо се овде заједно са монахињама ове свете обитељи, које су попут мироносица пригрлиле крст Христов и никад нису напустиле ову светињу. И када је било најтеже, оне нису посустале, и захваљујући њиховој вери ова црква је сачувана. Потребно је да имамо веру да је Господ са нама, и ако имамо ту веру, немамо чега да се плашимо. Неће Господ дозволити да народ и Црква Његова страдају, а и ако страдамо, то нам је на спасење и на живот вечни. Да се угледамо на Светог Николаја, како би пребродили све проблеме и сва искушења у која се налазимо.“

Гориоч је иначе стари метох манастира Високи Дечани, а подигао га је Свети краљ Стефан Дечански и посветио Светом Николи у знак захвалности за излечење вида након ослепљења и заточеништва у Цариграду. Народ овог краја изузетно поштује ову светињу и доживљава је као најважнији симбол свог опстанка и повратка.

Након Свете литургије, верни нарон, заједно са Епископом, свештенством и монаштвом, кренули су у литију, где jе након тога Епископ благословио славске дарове.

Настојатељица манастира монахиња Анастасија, заједно са сестирнством, спремила је трпезу љубави за све присутне вернике.

Извор: Епархија рашко-призренска

Pin It on Pinterest

Share This