Select Page

У дану у коме се навршило три и по деценије од земаљске кончине Епископа шабачко-ваљевског Јована (Велимировића), 28. марта лета Господњег 2024., у капели породице Велимировић одслужен је молитвени помен једном од најистакнутијих архијереја и стубова Српске цркве у другој половини 20. века. Поменом је началствовао Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј, уз саслуживање Преосвећеног Епископа ваљевског г. Исихија, његовог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејских намесника првог и другог ваљевског протојереја Драгана Јаковљевића и протонамесника Дарка Ђурђевића, као и више свештенослужитеља двеју братских и суседних епархија, које су у време столовања Владике Јована чиниле једну. Молитвено сећање на Владику Јована отпочело је поклоњењем моштима његовом славном стрицу Светом Владици Николају, по узору на ког је духовно стасао, а потом и водио своје завичајце путем Христовим.

Владика Јован био је велики стасом, али још већи је био духом, подсетио је Епископ шабачки г. Јеротеј на често помињане речи о великом архипастиру. Светоотачки дух стекао је још као ђак богословије у Битољу крај тројице светитеља – његовог стрица Владике Николаја, Преподобног оца Јустина и Светог Јована Шангајског. И тај дух је носио читав свој живот и у духу предања и Светих отаца Цркве и друге учио, као професор и ректор богословије, а потом и као епископ, о чему данас сведоче они који су имали част да се са њим сретну,  рекао је Владика шабачки г. Јеротеј.

– Владика Јован је многе ствари урадио у нашој епархији. Својим наследницима, нама двојици сада, оставио је један уређени, прекрасан врт, као што рече блажене успомене наш претходник Владика Лаврентије. Био је свима отац, све је волео, трудио се око свега. За време његове епископске службе у Епархији шабачко-ваљевској десетине храмова је изграђено у тешком атеистичком времену, када у другим епархијама није смело да се помисли на зидање храмова. Такође, зидао је и „живу Цркву“. Био је велики растом и имао је велико срце. Оставио је пример својим животом нама како се треба односити према повереној му служби и епархији. Данас, верујемо и надамо се да ћемо његовим молитвама ићи његовим примером и да ће се нас наши наследници сетити по добру и љубави према Светој цркви – речи су Владике Јеротеја у част великог претходника.

https://www.youtube.com/watch?v=htp5TDQMuiY

Сабрање поводом јубилеја Владике Јована завршено је трпезом љубави у манастиру Лелић, коју је заједно са братством припремио игуман Георгије, старешина обитељи.

Владика Јован (Велимировић), братанац Светог Владике Николаја, на челу Шабачко-ваљевске епархије се налазио од 1960. до 1989. године. Једна је од  најистакнутијих личности у савременој историји Српске цркве. Осим владичанске службе, изузетан допринос мисији Цркве дао је и као професор најпре Богословије у Битољу, а потом у Београду, чији је био и ректор. По узору на славном стрица, био је врстан проповедник и трудољубиви прегалац винограда Господњег у родном крају.

Ј. Ј. 

Извор: Епархија ваљевска

 

Pin It on Pinterest

Share This