Select Page

Литургијом у параклису Светог Трифуна, метоху манастира Високи Дечани у Великој Хочи, започела је прослава Трифундана у ораховачком крају. Осим што се сматра заштитником винограда и виноградара Свети Трифун се прославља и као општинска слава Ораховца, па је у име Општине Ораховац славски колач принео један од функционера ове институције Мирослав Лукић.

Свету литургију служили су игумани отац Сава Јањић из Дечана, отац Михајло из Светих Архангела код Призрена и отац Стефан из Зочишта, као и парох великохочки Милан Стојковић. Након читања Светог јеванђеља отац Сава је произнео беседу у којој каже да цркве у селу Велика Хоча показују да је ово место од Бога изабрано да сведочи о вери Христовој.

“Ево нас браћо и сестре сакупљени у овом параклису, цркви да прославимо Светога Трифуна, великог исцелитеља и мученика Христова, страдалника и победиоца, победиоца живота. Свети Трифун се прославља овде у овоме селу, као и многи други светитељи којима су посвећене ове цркве које се овде налазе. Нигде мањега села, а толико цркава које показују да је ово место од Бога изабрано да буде упаљена свећа, воштаница која сведочи о вери Христовој, о сили страдања Његовог и Његовога васкрсења. А нас све који се овде окупљамо, а посебно вас који овде живите Бог подсећа да нисмо без разлога овде и на овоме месту, већ да својим животом и овим постојањем у овом селу, на Косову и Метохији, заједно са целим нашим народом на овим просторима, где се слави име Божије вековима, будемо сведоци истине Христове. И заиста тежак је живот био у хришћански, посебно у време Светога Трифуна који је био једноставна душа, коме је Бог управо дао велике дарове јер Бог бира, не оне мудре и премудре овога света, већ управо оне безазлене, ништавне, које нико не примећује. Кроз њих се пројављује сила Божија, као што чусмо у Јеванђељу. А истовремено Свети Трифун се овенчао и мученичким венцем јер чусмо у Апостолу како апостол Павле говори како ће хришћани бити прогоњени и како ће увек бити на путу страдања, али управо је то пут вечнога живота”, рекао је отац Сава (Јањић).

Након Свете литургије и резања славског колача, присутни верници су остали на послужењу које су припремили домаћини славе. Затим су сви заједно отишли у Дечански виноград како би традиционално орезали прве чокоте винове лозе.

Један од најстаријих виноградара у Великој Хочи, Димитрије Мицић, говорећи о значају винограда и грожђа, казао је за Радио Гораждевац  да је важно да се млади задрже овде и убеде да се и од грожђа може живети.

,,Са младима требамо мало разговарати, треба их убедити да и од грожђа има користи, јер земља никада није оставила човека гладног. А сад смо ми навикли, идемо у Швајцарску, идемо у Аустрију, у Немачку, тамо су паре добре, тамо је све добро, али нема Србије, нема наше груде. Ако успете да младе задржите овде било би од историјске вредности”, рекао је деда Димитрије.

Прослави Трифундана у Хочи, поред великог броја верника, присуствовала је и заменица директора Канцеларије за Косово и Метохију Милена Парлић. Колач за наредну годину преузео је Марко Сташић из Велике Хоче.

Трифундан се у Ораховцу прославља традиционално у једном од винограда где се мушкарци окупљају, орезују винову лозу, затим ломе погачу и ручају пасуљ који се годинама уназад спрема на овај дан.

Извор: Радио Гораждевац

 

Pin It on Pinterest

Share This