Select Page

Скоро четири године након што је Света Софија претворена у џамију, исту судбину доживио је још један византијски храм, чувени манастир Хора. Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган издао је одговарајући декрет 2020. године, али су планови „замрзнути“ због потребе да се спроведу радови на рестаурацији, преноси orthodoxia.info.

Ердоганова одлука изазвала је протест грчке владе, као и осуду Унеска.

Најављено је да ће манастир Хора 23. фебруара отворити своје капије као џамија. До почетка церемоније на њеној територији су постављени посебно дизајнирани црвени вунени теписи који се користе у џамијама, а мозаици и фреске унутар здања су потпуно рестауриране.

Манастир Хора, познат по својим јединственим мозаицима, подигнут је у 6. вијеку (534. године нове ере) и налази се у данашњем дијелу Цариграда који се зове Ендире Капу (Врата Адријанупоља). Спада у ред најстаријих споменика византијског доба.

Након пада Цариграда, под султаном Бајазитом II 1511. године, Османлије су га претвориле у џамију, грубо малтеришући чувене мозаике и фреске. Манастир је у овом својству коришћен 434 године. Од 1945. почиње да функционише као музеј. Турски Врховни суд је 2019. године одлучио да манастир Хора поново претвори у функционалну џамију.

​Извор: вјеронаука.нет

Фото: правлифе.орг

 

 

Pin It on Pinterest

Share This