Select Page

Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Методије служио је на празник Рођења Господа Исуса Христа, у недјељу 7. јануара 2024. године, Свету архијерејску литурију, у манастиру Ђурђеви Ступови уз саслужење свештеника, свештеномонаха и молитвено учешће вјерног народа.

Саслуживали су: протосинђел Евстатије (Драгојевић), јереј Стефан Миловановић и архиђакон Јаков (Нинковић).

Сабранима се обратио Преосвећени Епископ Методије, поздрављајући сверадосним поздравом: Мир Божји, Христос се роди!

„Из овог празника извиру сви остали црквени празници, а Васкрсењем Христовим они добијају своју пуноћу и дубоки смисао и своју суштину. Христос се родио у тој колијевци у којој су вјечно загрљени Бог и човјек у личности Христовој. Бог без оваплоћења Христовог и без данашњег празника био би бесконачно далек, неопипљив, потпуна и апсолутна другост у односу, не само на људски род, него на цјелокупну Његову творевину. У овој колијевци, око које смо се сви данас сабрали, присајединили смо се са божанским и тиме се све тварно и човјечанско спасило на сву вјечност, и траје. И трајаће сви они који буду као што су у свим овим претходним вјековима, хришћани смјерно и кротко корачали путем Христовим, тако ће и они који буду у ово вријеме и у сва времена корачали бити заједно и саборно у заједници Царства небеског, небеске торжествујуће Цркве.

Ми смо данас, овдје, у војујућој Цркви, а то значи не само да се боримо за ослобођење од спољашњег окупатора и непријатеља, који је вјековима ове просторе газио, и зна наш народ, има памћење, наша историја да нисмо поклекли, да смо се увијек борили. Управо нам је ова колијевка Богомладенца давала снаге да истрајемо, та Његова чедност, милостивост, љубав према цјелокупном људском роду. Али, та наша борба да се ослободимо од спољашњег окупатора не би значила ништа да нас Христос није ослободио од наших унутрашњих поробљавања, а то је од ропства гријеху, смрти и ђаволу“, казао је Владика.

То је, по ријечима Његовог преосвештенства, истинска и права слобода, због које је Он и дошао и родио се, да нас том вјечном и истинском слободом награди, слободом од гријеха и да се тиме преобразимо и спасимо душе своје.

„Због тога је Он дошао и то је смисао данашњег празника“, навео је Епископ Методије, додавши да данас имају велику радост, јер су се чланови организације „Ноћни вукови“ из Црне Горе потрудили да обрадују дјецу овдје и донијели 80 пакетића за најмлађе.

На предлог архимандрита Данила, игумана манастира Ђурђеви Ступови и братства, Владика је Медаљом Светог великомученика Георгија I степена одликовао Милуна Бошковића из Берана за дугогодишње учешће у свим пословима и послушањима при манастиру Ђурђеви Ступови.

„Нека га Господ укријепи да се труди до свог последњег издиханија да служи овој светињи без икакве надокнаде, по његовој слободној вољи и опредјељењу. Углавном смо навикли да се ордени и грамате додјељују знаменитијим људима, али има она удовичина лепта из Јеванђеља, која је надмашила све велике и големе прилоге богатих Јевреја када је она дала само оно што има од свог иметка принијела је Господу. Дакле, на предлог нашег игумана наш брат, чедо и дијете овог манастира Милун Бошковић. Он добија Орден Светог Ђорђа I реда за све оно што је тихо, скромно и невидљиво допринио, за све ове године, које је служио овом манастиру, допринио овој светињи, а тиме и спасењу своје душе, и спасењу цјелокупног нашег српског рода“.

Литургију је појањем пратио Дјечији црквени хор „Младенци“, којим руководи професорица музике Анђела Јовићевић Брајовић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Фото: Архимандрит Данило (Трпчевски)

Pin It on Pinterest

Share This