Select Page

Храмовна слава Цркве Светог Николаја Мирликијског Чудотворца у Никољцу у Бијелом Пољу прослављена је  данас архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије, уз саслуживање великог броја свештеномонаштва.

На радост вјерника и свечара у тај храм стигао је и дио моштију Светог Николе.

У архијерејској бесједи послије причешћа великог броја вјерника Епископ Методије је подсјетио да данас славимо нашег заступника, великог оца Цркве и покровитеља, који се слави у свим православним земљама, па и Русији одакле је синоћ допутовао.

“И у далеком Сибиру прослављају Светог Николаја и то је чудо како је баш тога светитеља цјелокупно православно хришћанство изабрало за посебног светитеља и заштитника. Па ево у српском народу кажу пола народа слави Светог Николаја а пола иде на славу”, бесједио је Владика Методије.

Подсјећајући на латинску пословицу “Nil utilius sole et sale” – ‘ништа нема корисније од сунца, то јест свјетлости и соли’ Владика је напоменуо да и у данашњем Јеванђељу Господ говори хришћанима “ви сте со земљи”.

“Није рекао ви ћете бити со земљи, или ви имате потенцијал него – сада сте со земљи, овога тренутка. А шта со и свјетлост значе знамо и ми људи овог времена. Још је Христос, како чусмо у Јеванђељу рекао будите свјетлост свијету, Тако да се свијетли свјетлост ваша пред људима, да виде ваша добра дјела и прославе Оца вашега који је на Небесима.   И Свети Николај није био ништа друго него свјетлост која је у његовом и свим временима и до данашњег дана свијетлила свим хрићшанима, и онима који то нису, и опомињала на ону небеску свјетлост од које треба сви да напајамо душе своје а сољу да преображавамо све“, бесједио је Владика Методије.

„Kао што је со била потребна храни да се не поквари тако и свака душа људска, која је крштена благодаћу Духа Светога, па послије тога молитвом и дјелима хришћанским облагодаћена, је со и осољена, да се не уквари не само за времена него и за сву вјечност,  и до Царства небескога ако Бог да, докле треба да досегнемо.   Нека вам је Свети Николај у помоћи нека вам душу освијетли и озари молитвама његовим”, бесједио је Владика Методије, призивајући благодат Духа Светога на све људе с краја на крај васељене.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This