Select Page

Његово преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је, у Двадесет седму недељу по Духовима, 10. децембра 2023. године, Свету архијерејску литургију у Храму Преподобне Параскеве – Свете Петке у Пљевљима. Саслуживали су архијерејски намесник пљеваљски протојереј-ставрофор Саша Јањић, протојереј-ставрофор Лазар Вељанчић и протођакон Иван Савић.

Велики број верног народа, међу њима и председник општине Пљевља др Дарио Вранеш, учествовао је у евхаристијском сабрању у пљеваљском саборном храму. Сабрани верни народ у великом броју је приступио и причестио се Пречасни Телом и Крвљу Господа Исуса Христа.

Честитају сабранима на учешћу у Литургији Епископ Атанасије је поручио: – Желим да те Светиње делују у вашем животу и да Тело и Крв Христова буду вама Извор Живота Вечнога, а и поткрепљење у овом садашњем животу, и на исцељење душе и тела, укрепљење у свему доброме. Господ, у својој доброти, даје нам Себе на многоврсне начине, прилагођујући себе, бескрајнога и свемоћнога, нашим димензијама и нашим потребама, да га лакше прихватимо. Чини себе прилагодивим према нашим потребама и нашим могућностима. Господ себе даје нама и у речима које је изговорио и које су нам потребније од хлеба насушног, као наука Његова. Јер овај свет губи своју форму, свој образ, крњи се. И као да све више престаје да буде и налик на онај свет који је Бог створио и нама оставио. Понекад се учини као да се Бог повукао и препустио управу овога света безумним људима. Али, није. Није Он нас заборавио нити је овај свет напустио и препустио безумницима или њиховим измишљотинама и себичностима.

– Речи које смо данас прочитали из Светог јеванђеља упућене су људима свих времена и свих простора. Данас смо од апостола Павла поново слушали упозорење да је неопходно не само богатити се Богом, мислећи на Његово Небеско царство, него је потребно и јачати у Њему, да бисмо прошли кроз овај зараћени простор и достигли до вечног циља. Гледајмо шта Бог чини, тако је записано у Јеванђељу, и да тако организујемо свој лични и свој заједнички живот. Ми треба да живимо као Божија заједница. И само тако организовани, као народ Божији, као Црква Божија, можемо одолети свим невољама, поручио је Епископ Атанасије.

Након Божанске литургије свештеничко братство Храма Свете Петке приредило је у парохијском дому трпезу љубави, а затим је Епископ Атанасије, заједно са председником општине Пљевља, посетио манастир Свете Тројице и разговарао са манастирским братством.

Извор: Епархија милешевска

Pin It on Pinterest

Share This