Select Page

Његово преосвештенство Епископ липљански Господин Доситеј, Викар Његове светости Патријарха српског Господина Порфирија, посетио је у петак, 8. децембра, Свету царску лавру манастир Ватопед.

После вечерње службе Његово преосвештенство је примио високопреподобни Јефрем, игуман манастира Ватопед. Након тога служено је бдење у част Свете великомученице Екатарине, чије празновање је померено дан касније на суботу. Током бдења имали су прилику да целивају и њене мошти, појас Пресвете Богородице, а такође и мошти Светог Јосифа Исихасте.

Братство манастира Ватопеда поштује и празнује по предању Свету великомученицу Екатерину јер је црква у селу из којег потиче Свети старац Јосиф Исихаста била посвећена њој, и њу је старац Јосиф веома поштовао и због тога и његови непосредни ученици, и ученици ученика настављају да је поштују и празнују.

Током ручка на манастирској трпези, игуман Јефрем је говорио о њиховом предању поштовања иконе, и са топлим речима изразио радост што је са њима сада Епископ, а некада хиландарски монах и Светогорац заједно са њима служио и принео евхаристијску жртву. Истакао је да је манастир Ватопед посебно везан са Хиландаром преко ктитора Светог Саве и Светог Симеона, а преко њих и са српским народом.

Епископ Доситеј је пренео поздраве и благослов Његове светости Патријарха српског господина Порфирија високопреподобном игуману Јефрему и свој братији ватопедској. Потом је Епископ липљански Доситеј отпутовао у Хиландар где ће сутра, у недељу 10. децембра, служити Литургију у манастиру свога монашког пострига са хиландарском братијом.

Извор: ТВ Храм

 

Pin It on Pinterest

Share This