Select Page

Бриге овоземаљске да не буду претежније од ријечи Господње и од спасења, рекао је Владика Нектарије на Ваведење у манастиру Лепавина

Ваведење Пресвете Богородице, слава манастира Лепавине, прослављено је у понедјељак, 21. новембра/4. децембра. Са благословом Владике Кирила, администратора Епархије загребачко-љубљанске, Свету литургију у манастиру служио је Његово преосвештенство Епископ јегарски Нектарије, викар Патријарха српског, а у Лепавинском храму тог дана сабрали су се вјерни из Хрватске, Словеније, али и других околних земаља.

Владика Нектарије бесједио је по прочитаном одломку из Лукиног јеванђеља, истакавши да је увођење девојчице у Светињу над светињама, тај део јерусалимског храма у који је било дозвољено само првосвештенику да улази једанпут годишње, био преседан који се догодио како би се Марија припремила да постане Мајка Божија. Према његовим речима прочитани одломак Светог јеванђеља по Луки о посети Христовој дому Марте и Марије, говори нам о томе какви треба да будемо и подсећа нас на то да је Марија добри део изабрала.

„Шта то значи за нас? Када је Господ ушао у дом двије сестре, Марта је похитала да што пре угости све госте и припреми све како нико не би без части изашао из те куће, као што би и свако од нас учинио. Марија је, међутим, како Господ каже, бољи део изабрала – остала је код ногу Христових. Можемо слободно да кажемо да је занемарила врлину гостољубља. Занемарила је све госте који су ушли у њихов дом, како би села код Христових ногу и слушала речи Господње, речи спасења. То је поука данашњег Јеванђеља – да бриге које нас одвајају од Царства небеског, бриге овоземаљске, никада не треба да буду претежније од ријечи Господње, од спасења. Заиста, имамо много брига и проблема у нашем животу, али ништа од тога не смије да срце наше отргне од Христових ногу, од Христове ријечи. Оно што је најважније за нас и наше спасење, јесте ријеч Господња, да будемо као Марија, не да занемаримо све, али да знамо да је претежнија ријеч Господња од свих брига, од свих проблема које сусрећемо у свакодневици. Богородица која је дванаест година била у храму и молила се Богу, припремала се за ову велику службу, да постане Богомајка, мајка свакога од нас, Мајка Божја, Брзопомоћница, Шира од небеса, јер је у своју утробу материнску примила несмјестивог Бога. Нека благослов који се излива на свакога од нас на овим предивним празницима Богомајке буде са свима вама, нека вас утјеши и нека дарује свакоме оно што је потребно за спасење, а њеним молитвама да се сви спасемо”, казао је Епископ јегарски.

По отпусту Свете литургије, Владика Нектарије је пренио сабранима поздраве и благослове Патријарха Порфирија и Владике Кирила, а заједничарење свих настављено је за славском трпезом.

П.К.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Pin It on Pinterest

Share This