Select Page

У понедјељак, 4. децембра 2023. године, на празник Ваведења Пресвете Богородице, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, одслужена је Света Литургија којом је предстојао протојереј Предраг Шћепановић, архијерејски намјеник подгоричко-даниловградски.

Проти Предрагу саслуживали су протојереји-ставрофори: Драган Митровић и Далибор Милаковић, протојереји: Миладин Кнежевић, Бранко Вујачић, Никола Пејовић, јереј Константин Дојић, као и ђакон Ведран Грмуша.

Током Свете Литургије свима сабранима обратио се началствујући протојереј Предраг Шћепановић, који је у уводном дијелу пастирског слова подсјетио да је ваведење, односно улазак у Храм, оприсутњавање у дому Бога живога програм сваког дјетета и сваког хришћанина:

,,Пресвета Богородица је постала Храм Бога живога, јер ту гдје јесте и чиме се бавите, то обликује личност и сами то постајете. А ваведење, улазак у Храм, оприсутњавање у дому Бога живога је програм сваког дјетета и сваког хришћанина”.

,,Бог је свуда присутан и све испуњава, али једино мјесто гдје недостојно људско срце, разум, ум, очи, уста могу да се сретну у Светој Тајни Причешћа са живим Богом јесте Храм. У храму сваком, на свакој Литургији, учествујући и причешћујући се ми се сједињујемо са Господом и постајемо једно са Богом”.

,,Пресвета Богородица је мати живота, она нас је ородила са Христом, како каже светитељ наших дана Преподобни Јустин Ћелијски: ,,Људи би постали ђаволи да није било Пресвете Богородице”. Она је својим заступничким молитвама исплакала очи живим небесима за цјелокупни род људски”. – бесједио је прота Предраг.

У даљем обраћању он је нагласио да је Пресвета Богородица имала смирење веће и од Неба и од Земље:

,,Пресвета Богородица се у Светом Писму помиње на мало мјеста, јер је она имала смирење веће и од Неба и од Земље, а на то смирење њено јавља се Божији одговор да баш она буде изабрана да постане смјестилиште несмјестивога Бога”.

У другом дијелу пастирског слова прота Предраг је акцентовао да је задатак свих родитеља да своју дјецу доводе у храмове Божије, будући да се доласком у Храм Божији њихова срца, душе и очи освећују:

,,Колико је данас мало радости у овом савременом свијету, а Пресвета Богородица која је читав свој живот провела у молитви Господу је извор те несбеске радости, због тога што је родила Спаситеља свијета. Зато је задатак свих нас који смо родитељи да своју дјецу доводимо у Храм Божији, јер доласком у Храм Божији њихова срца, душе и очи гледајући иконе Пресвете Богородице, Господа Спаситеља и свих светитеља, освећују се”.

Он је такође у наставку подсјетио и да данашњи празник прославља Царска лавра Манастир Хиландар и горњи манастир Острог:

,,Много је анти-икона у овоме свијету, блуда, разврата, превара, крађа, лажи, клевета, али Пресвета Богородица је та која нас уводи у јединство са Сином њеним Господом и Спасом Исусом Христом. Овај празник слави највећа светиња нашега народа српског, а то је манастир Хиландар на Светој Гори, а слави и она црква гдје се чувају и чудотворе мошти Светог Василија Острошког Чудотворца и славе још многи храмови овај дивни и величанствени празник”.

Прота Предраг је напослијетку напоменуо да је Пресвета Богородица утјешитељка и брза помоћница свима који су у муци, депресији, безнађу:

,,Браћо и сестре, кад год нам је тешко, кад год нам је мука, кад западнемо у какву болест, депресију, муку, ево мати живота која је виша од свих проблема наших, само пред њу положимо све своје бриге, све муке и живот наш са њеним благословом и заступништвом постаће рај. Пресвета Богородица воли свакога човјека и у тој тајми сусрета у Храму Божијему ли тајна васпитања, јер васпитати у коријену ријечи значи нахранити, али ово је најважнија храна која није само тјелесна, него проје свега духовна”.

,,Нека благослов Божији и благослов Пресвете Богородице буде да у току овог Божићног поста опростимо једни другима, да загрлимо једни друге и да у тој тајни сусрета њеног уласка, ваведења у Храм и у тајни највећој када Бог постаје човјек, на Божић и ми доживимо ту неизмјерну радост јединства, љубави и мирбожања!” – поручио је протојереј Предраг Шћепановић.

Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This