Select Page

„Сматрам да је отварање гимназије Светог Саве у Подгорици историјски догађај не само за црногорско образовање него за црногорско друштво у цјелини. Наиме, отварањем ове гимназије, вјеронаука и вјерски предмети се враћају у наставу у средњим школама у Црној Гори послије више од 80 година, а наш први учитељ и један од првих просветитеља- Свети Сава се враћа у црногорско школство послије вишедеценијског изгона, а знамо да, гдје је Свети Сава, ту је истина, ту не може бити мјеста за кривотворену историју, за површно изучавање Његоша, за избацивање најпознатијих српских и свјетских књижевника из наставних планова и програма и зато сматрам да је ово заиста један историјски догађај и да је отварањем нове гимназије уствари почео препород црногорског образовања” казао је у интервјуу за радио Светигору директор СВШ Гимназије “Свети Сава” из Подгорице г.Југослав Благојевић.

Одјељенски старјешина прве генерације СВШ Гимназије “Свети Сава” проф.Манојле Крсмановић је истакао да је осјећај бити одјељески старјешина I-1 заиста невјероватан: “Ја сам то више пута говорио и наглашава да имамо велику част и привилегију прије свега да будемо дио школе Светога Саве односно прве гимназије у Црној Гори која носи ово име. И то јесте велики благослов али и велика обавеза за мене као разредног старјешине али и свих осталих колега који су ту запослени као наставници. Нарочито је велики изазов то данас, када породичне, традиционалне и неке моралне вриједности јесу на удару разних пропаганди. Тако да је наш посао прије свега да те вриједности вратимо у наш образовни сyстем и да томе научимо наше ученике. У једном таквом систему, као што је наш образовни систем, нажалост нема мјеста за вјеру, нема мјеста за вјеронауку, и управо је због тога велики благослов и велика част и привилегија радити у једној оваквој школи.”

О раду школе и условима у којима се часови спроводе г.Благојевић каже да се настава до изградње нове школе одвија у привременим просторијама код цркве Светог Ђорђа али које су опремљене према највишим дидактичко-методичким стандардима: „Наставни кадар је углавном ове године ангажован по уговору о дјелу али је њихов однос и одговорност према раду на таквом нивоу да не би били тако одговорни ни у раду у матичној школи. Што се тиче планова и програма они су преузети из планова и програма за Опште гимназије у Црној Гори уз додатак од два предмета као обавезна изборна предмета а то су Катихизис и Црквено појање са црквено-словенским језиком, тако да ће завршетком ове наше гимназије матуранти имати проходност на свим факултетима Универзитета у Црној Гори, региону па и шире.”

Као особа која је у свакодневној и директној комуникацији са ученицима, одјељенски старјешина Манојле Крсмановић истиче да су професори али и сама установа ту прије свега због ученика а не ученици због њих: “Ученици су, што је најважније, изузетно задовољни условима али не само условима већи и наставним кадром школе. Ви знате да су они у почетку школске године добили бесплатне уџбенике од стране наше школе, које ће користити у току ове школске године а такође имају прилику да у школи користе бесплатну ужину. Школа је опремљена и у технолошком смислу тако да сваки од ученика посједује свој лаптоп а такође имају могућност употребе паметне табле што указује да имају прилику да користе и најмодерније видове наставе. Истакао бих и велики број ваннаставних активности које смо припремили и одржали са ђацима а о односу на релацији наставник-ученик не бих трошио превише ријечи јер је он на изузетно завидном нивоу.”наглашава одјељенски старјешина.

Директор Благојевић је истакао да се све активности гимназије “Свети Сава” одвијају по благослову високопреосвећеног Митрополита Јоаникија и да је ова васпитно-образовна институција већ на почетку свога рада у октобру мјесецу ове године имала част да је посјети и да њен рад благослови Његова светост Патријарх српски г.Порфирије који је у Љетопису школе том приликом пожелио да ученици стичу знања и врлине на радост својих родитеља и нашег народа а на корист наше свете Цркве.
“ Као што јавност зна, наша школа је приватна установа, оснивач је митрополија црногорско-приморска али је школовање у њој бесплатно. Поред тога бих истакао са смо обезбиједили смјештај за једну ученицу, која није из Подгорице, у ђачком дому, за два ученика су обезбијеђене мјесечне стипендије тако да је све учињено да услови буду максимално погодни и повољни за све ученике. Када су у питању услови за упис у нашу гимназију, они су исти као и у свим осталим гимназијама. Наиме, ученици у основној школи морају да имају успјех који се вреднује тј бодује. Минималан број бодова који треба да освоје је 60 а ту се бодује успјех ученика у задња 3 разреда основне школе, затим успјех на екстерној полуматури, потом предмети који су важни за школовање и резултати са такмичења, док се у свеукупном збиру убрајају и Луче.” прецизирао је директор Благојевић.

О сарадњи са родитељима и њиховим импресијама у раду школе Манојле Крсмановић додаје да су родитељи показали и изразили да су изузетно поносни на чињеницу да су њихова дјеца полазници Гимназије Свети Сава и да им атмосфера у школи дјелује као једна мала породица: “Они су такође захвални на свим условима које смо пружили њиховој дјеци. Ми смо одржали до сада два редовна родитељска састанка са родитељима гдје су они показали разумијевање и пружили потпуну подршку у даљем раду наше установе”

У подгоричком насељу Стари аеродром одвијају се радови при изградњи будућег комплекса СВШ Гимназије “Свети Сава” чије темеље је освештао Његова светост Патријарх Порфирије. Према ријечима директора Благојевића радови се одвијају у пуном јеки и очекивања су да ће завршетак зграде бити у току 2025.године: “Оно што сигурно знамо је да ће нова зграда бити једна од најмодернијих школских зграда и школских објеката у Црној Гори која ће поред 8 учионица имати кабинете за физику, хемију, информатику, музичку и ликовну умјетност. Планом је предвиђена библиотека и спортска сала са свлачионицама. Будућа гимназија ће имати мензу за ученике, просторије за управу школе и све оно што је предвиђено да једна модерна школа има. Оно што још треба напоменути а што даје посебну вриједност цијелом комплексу да ће у на плацу у склопу школе, односно школског дворишта бити изграђена и црква Светог Саве, чиме ће ученици имати могућности да присуствују вјерским службама и литургијама што ће наравно допринети целокупној атмосфери школовања. Од будућих планова издвојио бих упис једног одељења првог разреда наредне школске године и користим ову прилику да будуће свршене црногорске полуматуранте позовем да конкуришу за упис у нашу школу јер ћемо им обезбедити све погодности које имају и ученици прве генерације.” истакао је на крају разговора директор Југослав Благојевић.

Раде Дуловић

Pin It on Pinterest

Share This