Izaberite stranicu

Парастосом у Манастиру Савина и полагањем цвијећа на споменик стријељаним родољубима обиљежен је Дан примирја, у знак сјећања на 11. новембар 1918. године када је на снагу ступило примирје у Првом свјетском рату.

–  Бог нам је данас показао како су се наши преци  живели надом живога Бога, на слободу 1918. године. Све нам је Бог дао да видимо. Ако имамо очи да видимо, видићемо, шта се на овој Голготи показало… Ми прослављамо наше претке да не би заборавили истину и темељ ко смо. Жртва њихова је дошла од Бога живога. Ако заборављамо онда смо изгубили и будућност. Њихова се вјера, љубав према Богу и свима нама одржала и данас. Јер да није било тако, ни нас данас не би овдје било, а можда би и нестали као народ… Зато се ми данас поклањамо њиховим сјенима, а кроз њих поклањамо се живом Богу, који даје силу да можемо, да побједимо своје непријатеље и да побједимо сами себе, поручио, је између осталог, игуман манастира Савина јеромонах Макарије.

Херцег Нови на овај дан обиљежава  два значајна датума у својој историји, подсјетио је Небојша Рашо из НВО Српски соко:

– Након пробоја Солунског фронта у Херцег Новом је формирано Народно вијеће, које је почело да  преузима власт. Из Скадра према Боки кретали су се тада италијански официри, са циљем да преузму команду од Аустро-Угарске. На преговорима који ће услиједити траже за себе Боку которску. Због тога ће потпуковник Светислав Симовић испред војске ући у Котор и 7. новембра у Херцег Нови, кога  је народ одушевљено примио. Спрјечио је да Италијани узму Херцег Нови и Боку. Српска војска је дочекана као ослобилачка, подсјетио је Рашо на те историјске датуме.

Потпредсједник Општине Херцег Нови Милош Коњевић, обратио се ријечима, да је дужност је потомака да одрже сјећање на своје претке.

– У том сјећању садржани су темељи свега онога што градимо данас, што живимо и у шта вјерујемо. Нема љепшег ни узвишенијег начина да се сјећање очува од молитве, мириса тамјана и служења парастоса за живе душе оних који више нису са нама у тијелу.

Данас смо служили парастос добровољцима из Боке, онима које је срце повело у одбрану свог народа и своје земље. Kажем срце јер је њихово јунаштво и њихова храброст плод љубави према свему ономе што је Бог створио око њих. Нема веће љубави од оне да неко положи свој живот за ближњега свога – каже Јеванђеље. Зато су овај парастос и ово сјећање наша света дужност, али и исказ наше љубави према слободи коју уживамо и спремности да ту слободу и сами бранимо.

Примирје које данас славимо предвиђало је, између осталог, окончање непријатељстава и уништење злокобне машинерије рата. На жалост, како тада, свега двадесетак година након жртве ових добровољаца, тако и данас, преко вијек касније, слобода је угрожена широм свијета.

Машинерија рата никада није нестала. Штавише, ојачала је, добила нове облике, постала опаснија. За њу данас ништа није свето и данас она не преза ни од чега.

Невини страдају од насилничке руке, како на нашем кућном прагу, тако и у многим крајевима свијета. Помолимо се, стога, и за њихове душе, и то што чешће и што искреније. Много је парастоса који се морају држати. Много је јунака, али је много и жртава. Желим вам свима, да свој живот проведете у миру. Желим вам да никада не осјетите зло рата. Желим вам да мир и сами градите, како сјећањем на јунаке тако и љубављу према свом народу и свему оном што је Бог створио око вас, поручио је Коњевић.

Испред Удружења  Српско Руског пријатељства обратила се Гордана Булатовић, која је рекла да су Удружење и основали у знак сјећања на руске војнике, чији се гробови налазе у нашем граду. Подсјетила је да Херцег Нови има највећи број задужбинара. Са жалом је констатовала да Његош спава на Ловћену, а не у капели и запитала се докле ће то бити тако.

Отправница послова у Амбасади Републике Србије у Црној Гори, Јелисавета Чолановић захвалила се на церемонији која је приређена, подсјетивши да Србија 11. новембра слави Дан примирја и наше претке, који су преживјели разне голготе, али увијек су у себи носили љубав и вјеру према домовини и свом народу.

– Сањали су о Србији на обалама Грчке док су пролазили незапамћене трагедије, голготе и болести. Али их ништа није могло да задржи да се врате својој кући, својој Србији и да живе у њој слободни. Зато им се данас захваљујемо и сјећамо се, поручила је Чолановић.

Вијенце на споменик палим родољубима, су у име Амбасаде и Конзулата Републике Србије положили отправница послова у Амбасади Јелисавета Чолановић и конзул Мићо Роговић, као и представници Руске амбасаде у Црној Гори, предсједник СО Херцег Нови Иван Отовић и потпредсједници Општине Мирко Мустур и Милош Коњевић, са одборницима Савом Никовићем и Николом Самарџићем. Цвијеће су положили представници невладиних организација: Матица Боке, Коло српских сестара, Српски соко, СПКД Просвјета, Карађорђе, Друштво за архиве и повјесницу херцегновску, Витешко друштво Свети Стефан, Удружење Српско Руског пријатељства.

Наступ хора Светосавник и пјевачке групе Карађорђе дао је узвишени тон церемонији  чији су покровитељи Амбасада Републике Србије у Црној Гори и Генерални конзулат Србије у Херцег Новом.

Извор: РТХН

Pin It on Pinterest

Share This