Select Page

Манастир и богословија Свете Тројице у Џорданвилу у Њујорку, духовни центар Руске православне заграничне цркве, морали су да буду евакуисани у четвртак поподне, 28. септембра, због претње бомбом.

Претња се догодила због уверења починилаца да Џорданвил подржава рат у Украјини.

Руска Православна црква не зна за било какве изјаве о рату које долазе из манастира и Богословије Свете Тројице, на сајту манастира постоји страница под насловом „О рату у Украјини“ на којој се налазе линкови на Архипастирску посланицу Његовог Високопреосвештенства Митрополита Илариона, недавно упокојеног Првојерарха РПЦЗ, од 24. фебруара 2022. године, дана почетка рата, у коме је позвао све да се усрдно моле за мир, и обраћање Његовог Блаженства Митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија, такође од првог дана рата, у којем је осудио и позвао на окончање онога што је назвао „братоубилачким ратом“.

Претња долази две недеље након објављивања чланка „Путинови корисни свештеници: Руска православна црква и кампања скривеног утицаја Кремља на Западу“, аутора Андреја Солдатова и Ирине Бороган, у Форин аферс-у, званичном часопису Савета за Спољне послове.

У чланку се тврди да су руске православне парохије ван Русије, а посебно у Америци, извор снажне подршке руској влади, коју је, кажу аутори, током две деценије неговао неименовани службеник Катедре Руске цркве. за спољне црквене везе.

Међутим, чланак је  препуњен очигледним чињеничним грешкама, као што је масовно прецењивање броја руских православних парохија у Америци и грубо погрешно представљање става према рату како канонске Украјинске православне цркве тако и Његовог Преосвештенства Епископа лондонског Иринеја и Западне Европе, који су дали одговор на то.

Нека Господ наш Исус Христос чува и чува све становнике и све присутне у манастиру и Богословији Свете Тројице!

Извор: https://orthochristian.com/

Превела Љиљана Поповић

Pin It on Pinterest

Share This