Izaberite stranicu

Са благословом Патријарха српског Порфирија и Епископа будимљанско-никшићког Методија, у МТС дворани у Београду, синоћ, 18. септембра 2023. године, одржано је добротворно вече посвећено манастиру Св. Луке у Жупи Никшићкој.

Обраћајући се присутнима, Његово преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион је пренео благослове Његове светости Патријарха српског г. Порфирија и рекао да сви желимо да овај свет постане лепши, да се овај свет гради, да се приноси Богу, а да су манастири небески градови у којима су се хришћани увек врло радо окупљали:

“Радост је када човек учествује у нечем што је добро и што је ваљано, па ето нека би свако од нас један део свога дара, макар то биле оне лепте, новчић који је она сиромашна удовица стављала у храмовну благајну, нека би то бар био наш принос, али нека бисмо се нашли на том списку приложника који граде град небески. Манастир је град небески. Манастири су настали у оно доба када је хришћанство почело слободно да се проповеда улицама велеграда оног времена и када су многи преко ноћи постали хришћани, али не тако посвећени као хришћани који су живели у време прогона. Тада се по промислу Божијем јавља потреба да се у пустињи направи прави град, онај град који ће заправо бити темељ небеског Јерусалима, град који постоји искључиво због тога што је Христос васкрсао… Монах, када њега видите, тај који је другачији, инок, инокиња, он би требало да својим присуством сведочи само то да је Христос васкрсао. Зато народ поштује монахе, зато воли манастире, зато приноси манастирима.”

Говорећи о труду и подвигу сестара из Манастира Св. Луке, Владика је истакао:

“Сестре монахиње су себе принеле Христу и уградиле себе у ту светињу која, како смо чули, и њих, а и све нас изграђује. По надахнућу вечне лепоте Божије, украшавају га, и то га украшавају уметници из далеке, нама драге Белорусије, те нетакнуте чисте Русије. Из ње нам долазе уметници који сведоче о нетакнутој лепоти, пре свега наше вере, нетакнутом лику Христовом, о коме говори Достојевски. И заиста, онај ко је видео живопис који је до сада урађен, може само да се радује што тако нешто постоји.”

Академик Матија Бећковић је подсетио на присуство благослова Светог Луке на простору на коме се налази овај манастир:

“На Лучиндан је преминуо Свети Петар Цетињски, на Лучиндан је преминуо Свети Петар II Његош, у његове дане. У наше време, представио се Митрополит Амфилохије, морачки јасновидац. То су била сва чуда Светога Луке у наше време. Великолучинско братство има и своје манастире од којих је и овај у Жупи Никшићкој, који је претрпео и највеће понижење, а доживеће и највећу славу.“

Поред Небојше Дугалића, који је окупио сам врх српског глумишта, у уметничком делу програма донаторске вечери наступили су Бранислав Зеремски, Александар Срећковић, Андреј Шепетковски, Небојша Илић, Радивоје Буквић, Слобода Мићаловић и Иван Босиљчић, као и вокално-инструментални састав “Фенечки бисери” и Павлина Радовановић.

Донаторској вечери у МТС дворани присуствовале су и игуманија Ефимија и сестре Манастира Светог Луке у Жупи Никшићкој.

Извор: Радио Слово љубве/ ТВ Храм

Pin It on Pinterest

Share This